Nemcsak a magyarok aggódnak az utazási költségek miatt

Az európaiak gazdaságos utazási alternatívákat keresnek a költségekkel kapcsolatos aggodalmak közepette.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint a 2023 júniusától novemberig tartó időszakra utazást tervező európaiak száma négy százalékkal csökkent az előző évihez képest, de a megkérdezetteknek még mindig 69 százaléka tervez utazást ebben a hat hónapos időszakban.

Ez azonban az egyes nemzetekre lebontva már nem feltétlenül igaz. A bizottság szerint

az osztrákoknak például csak 45 százaléka tervez utazást, és a svájciak is elmaradnak az átlagtól az 56 százalékos aránnyal, ahogyan a németek is, a 62 százalékkal.

Ezzel szemben a franciáknál, a belgáknál és a briteknél az infláció ellenére is töretlen az utazási kedv: a franciáknál a legmagasabb, nyolcvan százalék az utazók aránya, és a belgák sem sokkal maradnak el a 79 százalékos arányukkal, míg a briteknek 75 százaléka mozdul ki.

Az utazók 17 százaléka kerekedik fel inkább a szezonon kívül, hogy kedvezőbb árakat fogjon ki, míg 14 százalék választ gazdaságosabb úti célt. 13 százalék foglal a szokásosnál korábban repülőjegyet, és 12 százalék repül fapadossal.

A megkérdezettek 17 százaléka szeretné csökkenteni a vásárláshoz kapcsolódó kiadásait az úti célon, és 15-15 százalék keres olcsóbb éttermet illetve szállást.

59 százaléka a régión belül nyaral, ugyanakkor 2022-hez képest három százalékkal többen terveznek Európán kívüli utazást.

A belföldi utazások népszerűsége hat százalékkal esett vissza, és csak az utazók 26 százaléka marad az országában a következő hónapokban.

A kedvenc úti célok között továbbra is Spanyolország vezet, ahová az utazók nyolc százaléka indul,

majd Franciaország és Olaszország következik hét-hét százalékkal, míg Görögországot és Horvátországot öt-öt százalék választja.

Nem kevesen vannak ugyanakkor, akik többször is utaznak: 33 százalék kétszer, 26 százalék pedig legalább háromszor indul útnak a nyári és az őszi szezonban. Az utazók 30 százaléka tervez csak egy utazást ebben az időszakban.

Ami az utazások időtartamát illeti: 36 százalék az egy hétnél rövidebb, jellemzően négy-hat éjszakás tartózkodás mellett dönt, míg 27 százalék valamivel hosszabb, hét-kilenc éjszakás tartózkodást tervez.

A tavalyi négyről idén tíz százalékra nőtt a különleges eseményekre utazók száma, és négy százalékkal többen mennek üzleti útra, ami összesen kilenc százalékot jelent.

Ha te is szemmel tartod a kiadásokat, ajánlunk három meglepően olcsó és gyönyörű úti célt erre a nyárra, itt pedig azt tudhatod meg, hogy mikor érdemes útnak indulni, hogy a legjobb árakkal találkozz.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash)

utazás | spórolás | Európa | költségek | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom