Meglepő dolgok derültek ki az útlevelekről az idén

Úgy tűnik, a világ nyitottabb lett, mint a járvány előtt volt.

A Henley Passport Index mellett az Arton Capital pénzügyi tanácsadó cég is rendszeresen elkészíti az útlevélindexét, amelyből kiderül, mely országok okmányával lehet a legtöbb országba vízummentesen illetve helyben kérhető vízummal bejutni. A legfrissebb adatok pedig sok érdekességről árulkodnak. Többek között arról, hogy a világ nyitottabb lett a járvány előtti szinthez képest, és Vanuatu kivételével minden ország állampolgárai szabadabban utazhatnak, mint korábban. Az idén átlagosan tizenhattal több országba lehet bejutni.

Ez annak is köszönhető, hogy egyre jobban felértékelődik a mozgás szabadsága, és egyre népszerűbb a távmunka. Az általános növekedés ellenére ugyanakkor továbbra is hatalmas a „mobilitási szakadék” a legerősebb és leggyengébb útlevelek között.

Az adatok szerint a legerősebb útlevelek tízes listájában az európai országok között egyetlen másik kontinens képviselteti magát,

méghozzá rögtön az első helyre ugrott Egyesült Arab Emírségekkel, amelynek útlevelével 121 országba lehet vízummentesen utazni, 59-be pedig helyben kérhető vízummal.

A második helyen Németország végzett 127 vízummentes országgal és 46-al, ahol elég érkezéskor kérni a dokumentumot. A harmadik helyen holtversenyben végzett Svédország, Finnország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország és Olaszország 126 vízummentes úti céllal, majd Hollandia és Svájc következik. Magyarország a 15. helyen végzett 121 vízummentes és 50 érkezéskori vízumos úti céllal. A legkevesebb vízummentes lehetősége az Afganisztánból (38), Szíriából (39), Irakból (40), Pakisztánból (44) és Szomáliából (44) utazóknak van.

Idén azt is megtudtuk, mennyibe kerülnek a legdrágább útlevelek, és hogyan választják meg az egyes országok az utazási dokumentumaik színét.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

útlevél erőssége | útlevél | útlevélindex | index

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom