Soha ennyi útlevelet nem igényeltek korábban a magyarok, pánikhangulat lett úrrá az országon

Az ukrajnai háború kirobbanását követő hónapokban kimagaslóan megugrott a kiadott útlevelek száma Magyarországon.

2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányok tekintetében rekordszintű emelkedés volt tapasztalható - írja az Index.hu.

Az útlevéligénylések kiugró adataihoz az előbbiek mellett hozzájárult az is, hogy 2022. február 24-én kezdetét vette az orosz–ukrán háború, és az emberek aggódni kezdtek a konfliktus eszkalációja miatt.

2021-ben összesen 318 672 darab útlevelet bocsátottak ki, míg ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823 darabra, azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző év adataihoz képest.

Míg békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok, addig a háború kirobbanását követő hónapban már majdnem 150 ezret. Ez a kiugróan magas szám pedig egyetlen korábbi adathoz sem ér fel.

A következő hónapokban is még magas számokat ért el az útlevélkiadás: áprilisban 93 ezer, májusban 78 ezer és júniusban 76 ezer útlevelet bocsátottak ki a hatóságok. Ugyan nyártól már látványosan csökkenni kezdett a mennyiség, de egész évben magasabbak maradtak az előző év azonos hónapjainak átlagánál.

Gondolkodtál már azon, vajon hogyan választja meg egy ország az útlevele színét? És, hogy mennyibe kerül a világ legdrágább útlevele?

(Forrás: Index, képek: Getty Images)

magyarország | útlevéligénylés | háború | útlevél

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom