Ezzel az egyetlen innovációval lesz virágzó termőkert a szaúdi sivatag

Szaúd-Arábia sivatagi városa a holland üvegházakban fogja termeszteni saját növényeit.

A NEOM nevű szaúd-arábiai sivatagi "jövő város" bejelentette: a holland Van Der Hoeven üvegházakat gyártó céggel működik együtt annak érdekében, hogy virágzó kerteket hozzanak létre a sivatagban. Mivel a négy városból álló megacity önfenntartó oázissá kíván válni, és a tervek szerint emberek millióinak otthona lesz,

az élelmezésbiztonság a város tervezői számára prioritássá vált.

A holland kertészeti szakértőket arra kérték fel, hogy közösen tervezzenek, építsenek és üzemeltessenek két, száztízezer négyzetméteren elterülő üvegházat a város szélén. Ott ellenőrzött klímát fognak teremteni a hatékony és fenntartható termelésért.

Szaúd-Arábia könyörtelen sivatagi klímája miatt a tervek meglehetősen ambiciózusak, ugyanakkor a választás nem véletlenül esett holland cégre. Az ország bár aprócska, mégis a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre, ugyanis

Hollandia területének több mint felét mezőgazdasági céllal használják.

Csaknem huszonnégyezer hektáron terülnek el az üvegházak, amelyek annyira hatékonyak, hogy a hagyományos gazdálkodáshoz szánt földterülethez képest tízszer eredményesebb termelést tudnak biztosítani. Ráadásul igen fenntarthatóak is, hiszen egy kiló paradicsom előállításához fél gallon vizet használnak el, míg a globális átlag huszonnyolc gallon.

A holland cégnek nem ez az első megbízása a Közel-Keleten. Négy évvel ezelőtt egy több mint tizenegy hektáros paradicsomfaiskolát telepítettek Al-Ainban, az Egyesült Arab Emírségekben. Ez volt az első nagyszabású modern üvegház-beruházásuk a régióban. A vállalat szakértői úgy vélik, a térségben nem egyszerű feladat a zöldségtermesztés, más követelményeket támaszt, mint például Északnyugat-Európában. A forró és néha párás éghajlat, valamint a súlyos vízhiány komoly kihívást jelent a növénytermesztésnek, azonban a régió jó lehetőségeket kínál az üvegházas termelésre.

A vízforrást a tengervizek sótlanításával kívánják megoldani, a kioldott sót pedig más célokra használják majd fel, így nem befolyásolják a víz sótartalmát és ökológiáját.

(Forrás és fotók: Designboom)

üvegház | innováció | szaud-arábia | NEOM | hollandia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom