Soha nem látott Van Gogh-rajzot mutattak be Amszterdamban

A Study for Worn Out című mű 1882 novemberében készült, és egy idős, férfi munkást ábrázol. A napokban mutatta be az amszterdami Van Gogh Múzeum, és már most  hatalmas iránta az érdeklődés.

A most nyilvánosság elé tárt alkotás sokak számára ismerős lehet, hiszen a mű vázlatként, egyfajta tanulmányként készült Van Gogh azonos című, szintén 1882-ben készült rajzához.

Különlegessége, hogy eddig senki sem tudott a létezéséről, az pedig, hogy a semmiből felbukkanjon egy alkotás a legendás művésztől, nagyon ritka.

A rajz egy ismeretlen holland gyűjtő tulajdonában van, aki felkérte a múzeumot, hogy hitelesítsék az alkotást, ezt követően pedig 2022 januárjáig lehetőséget biztosít annak bemutatására is.

A múzeum vezető kutatója szerint a papírlap sarkain látható sérülések tipikusnak mondhatók Van Gogh esetében, aki a lapjait mindig rajztáblához rögzítette. A múzeum szerint a most bemutatott vázlat kivételes betekintést nyújt a végső alkotás elkészülését megelőző munkafolyamatokba.

Van Gogh egyedülálló alkotásai gyakran kerülnek a figyelem középpontjába. Legutóbb a világhírű Sotheby’s aukciósház párizsi árverésén 16 millió euróért (majdnem hatmilliárd forintért) adták el a montmartre-i utcaképet ábrázoló festményét.

(Forrás: RobbReport, fotó: vangoghmuseum.nl)

amazterdam | rajz | van gogh gollkandia | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom