Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, a Földközi-tenger Las Vegasának nevezték, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is; de még a közép- és kelet-európai, így a magyarországi üzleti és politikai szféra fontosabb alakjai is feltűntek időközönként.

Ez nem csoda, hiszen

a nyaralóhely tele volt szállodával, apartmanszállóval és üdülőközponttal, de a kulturális élet is virágzott a több tucat színháznak, mozinak és múzeumnak köszönhetően.

A török hadsereg azonban 1974-ben elfoglalta az észak-ciprusi régiót Varósziával együtt, amelynek a – főként görög ciprióta – lakóit kitelepítették, az üres város köré pedig falakat emeltek, a szellemvárossá degradálódott egykori paradicsomba azóta pedig csak a török hadsereg, valamint az ENSZ képviselői léphettek be.

Az elmúlt időszakban ehhez képest igencsak nagy fordulat történt, ugyanis a katonaság megnyitotta a város kapuit több száz civil előtt. A népszerű költő és egykori varósziai lakos, Kírjakosz Kharalambidesz is betette a lábát egykori lakhelyére:

„Remegtem, ahogy újralátogattam az ismerős helyeket. Ez egy olyan bánat, amelyre egyszerűen nincs vigasz. Varószia elveszett.”

Arról egyébként már hónapokkal ezelőtt is folyt tanácskozás, hogy a romvárossá silányódott egykori üdülőparadicsomba életet lehelnének – hogy miért pont most, az jó kérdés. A rossz nyelvek szerint a török ciprióta vezetőség gazdasági és kereskedelmi, valamint politikai hasznot lát az ügyben – vasárnap választást rendeznek az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár államban –, de köze lehet a Földközi-tenger keleti medencéjében talált jelentős földgázmezőkhöz is, amelyért Törökország ismét ölre megy Görögországgal és Ciprussal.

Varószia a mai napig érzékeny pont a görög ciprióta lakosok számára, akiknek egy része még mindig reménykedik abban, hogy egy nap visszatérhet városába.

A ciprusi és nemzetközi szakértők – Níkosz Anasztasziádisz, Ciprus nemzetközileg elismert elnöke; Josep Borell EU-s külügyi főképviselő; António Guterres ENSZ-főtitkár; Simos Ioannou, Famagusta görög ciprióta polgármestere – is egyetértenek, hogy a város ily módon történő megnyitása és egyoldalú felhasználása felkorbácsolhatja a ciprusi török–görög konfliktust; ezt a kérdést még a török ciprióták elnöke, Mustafa Akinci sem gondolja másképp, aki szerint hibát követtek el, amivel nehéz helyzetbe hozták az észak-ciprusiakat a nemzetközi színtéren.

Ez pedig a kínai Houtouvan:

Tökéletes a csend ebben a gyönyörű szellemvárosban

Houtouvan házfalaira, tetőire felkúszott a növényzet, a természet húsz év alatt visszavett szinte mindent, ami egykor az övé volt.

(Forrás: The Guardian, Getty Images)

Észak-Ciprus | Famagsta | ciprus | görögország | törökország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom