Párizs–Berlin egy óra alatt? Ilyen izgalmas lehet a vasúti utazás jövője Európában

Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy 2045-öt írunk! Berlinben állsz a peronon és egy elegáns Hyperloop suhan be az állomásra. Felszállsz, előveszed a könyvedet a táskádból és mire két fejezetet elolvasol és eltelik egy óra, már meg is érkeztél Párizsba, hogy egy igazi francia croissant-t falatozhass reggelire. Körbejársz a városban, majd ismét vonatra szállsz, hogy este már Barcelonában nézz focimeccset. De valóban ez lenne a jövő?

A klímaváltozás gyorsíthatja fel a vonatközlekedés fejlődését

Minden bizonnyal igen, ugyanis a vonatközlekedés Európa-szerte egyre meghatározóbb, az ultramodern közlekedési eszközök pedig valóban már csak egy karnyújtásnyira vannak.

Ráadásul a klímaváltozás miatt a kontinens országainak gyakorlatilag nem kisebb feladatuk van, minthogy 2050-re szén-dioxid-semlegesek legyenek.

A szakértők egy része úgy véli, ennek kulcsfontosságú eszköze lehet a vasúti közlekedés.

A vonatok már akkor is lenyűgöző környezetbarát lehetőségekkel büszkélkedhetnek, ha figyelembe vesszük a villamosítás magas fokát a többi közlekedési módhoz képest, a potenciálja pedig még nagyobb. Egyes statisztikák szerint az Európai Unión belüli szén-dioxid-kibocsátás mindössze 0,5 százalékáért felelős az ágazat.

Ennek ellenére, ha Európa csökkenteni szeretné a közlekedéssel kapcsolatos károsanyag-kibocsátásokat (amelyek 2018-ban az összes EU-s kibocsátás 28 százalékát tették ki), akkor hosszú utat kell megtenni ahhoz, hogy az utasokat a repülőgépekről a vasútállomásokra tereljék.

Jelenleg ugyanis csupán az utasok 7 százaléka, az áruknak pedig mindössze 11 százaléka utazik vasúton.

Újra népszerűvé kell tenni a vonatozást

Ennek oka rendkívül összetett, többek között a határon átnyúló vonatjáratok hiányában, illetve alacsony számában keresendő. Például jelenleg nincs közvetlen vonatjárat, amely összekötné Berlint más európai fővárosokkal, így Párizssal, Brüsszellel vagy Koppenhágával.

Az elmúlt időszakban azonban látványosan megindult a változás. Nemrégiben bejelentették, hogy Olaszország hamarosan elindítja első Dolce Vita hálókocsis vonatait. A tervek szerint az első szerelvények 2023-ban futnak majd ki, hogy tíz útvonalon keresztül válhassanak felfedezhetővé Olaszország legcsodálatosabb tájai. Magyarországon is újraindultak a nemzetközi járatok. Június 1-jétől Budapestről Bécsbe óránként lehet eljutni, Svájcba vihet bennünket a közvetlen railjet express vonatpár és az éjszakai vonat is. Bajorországba, Münchenbe pedig visszaállt a két óránkénti közlekedés nappal, és ismét elindult az éjszakai vonat is.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty, Pixaby)

vonat | környezetvédelem | hálókocsis utak | nemzetközi vonatjáratok | vonatozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom