Varázslatosan fest a karácsonyi Vatikán

Felkapcsolták a díszkivilágítást a Szent Péter téri karácsonyfán és betlehemen.

A fenyőfa a közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett, a betlehemet pedig Friuli-Venezia Giulia ajándékozta a városállamnak, és mindkettő a hagyományos helyére, a Szent Péter tér közepére került, az ókori római obeliszk mellé. A rossz idő miatt az átadási ünnepség a vatikáni audiencia-teremben zajlott, a fénygyújtás pillanatára azonban elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.

A hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a százharmincnégy lakosú Rosello település környékéről származik, és néhány hete kamionnal szállították a Szent Péter térre.

A fát szokás szerint a Vatikáni Állam színeit idéző arany és ezüst gömbökkel öltöztették fel,

a kisebb díszeket pedig Abruzzo tartomány településeinek iskolásai, idősei, valamint pszichológiai rehabilitációs intézeteinek lakói készítették. A fények energiatakarékos ledlámpák.

A Szent Péter téri karácsonyfát mindig más olaszországi régió vagy európai állam ajándékozza. Ahonnan a mostani fenyő származik, onnan további negyven, kisebb fenyőt szállítottak a Vatikánba, amelyeket a Szent Péter-bazilikában és az állam más helyszínein állítottak fel.

A betlehem az Udine városhoz közeli Sutrióból érkezett, és Karnia-térség évszázados hagyományait jelképezi:

a cédrusfából kézzel faragott alakok a szent család tagjai mellett a térség hétköznapi szereplőit is bemutatják, pásztorokat, asztalosmestereket, szövőnőket és utcai kereskedőket, portékájukkal a hátukon.

A gyermek Jézus szobrát december 24-én este helyezik majd a jászolba.

December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában, amelyen szokás szerint magyar kézműves betlehemek is láthatók lesznek, a karácsonyfa és a betlehem pedig január 8-ig marad a téren.

A napokban kapcsolták fel a Rockefeller Center ikonikus karácsonyfájának fényeit is, de ha maradnál Olaszországnál a télen, élményekből igazán nem lesz hiány idén sem.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

fények | karácsonyfa | vatikán | róma | betlehem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom