Internetes kihívások jönnek-mennek, de a vegán január népszerűsége töretlen. Ráadásul a kihívás teljesítése nem jelent hatalmas fejtörést akkor, ha tudatosan állunk hozzá.
Egy tartalmas leves, egy friss, teljes értékű főétel és egy értékes tápanyagokban gazdag desszert segítségével nemcsak jól lakhatunk, de egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk.
Sárgarépa krémleves
Tejszín nélkül is lehet elképesztően krémes állagú levest készíteni – ezt bizonyítja ez a sárgarépa krémleves, amely alacsony szénhidrát-tartalmú, rendkívül laktató, igazi ízbomba.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt koriander
- ¼ teáskanál őrölt kömény
- 1,5 liter zöldségleves alaplé
- 1½ teáskanál citromlé
- frissen őrölt fekete bors, só ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, pucoljuk meg a sárgarépát, daraboljuk fel! Egy tepsibe tegyünk egy-két evőkanál olívaolajat, sorakoztassuk rá a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, 25-30 perc alatt süssük készre!
- Egy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk üvegesre! Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével! Tegyük hozzá a sült sárgarépákat, a citromlevet, fűszerezzük korianderrel és köménnyel ízlésünk szerint! Főzzük össze 15 percig!
- Botmixerrel vagy turmixgép segítségével pürésítsük! Forrón tálaljuk!
Fűszeres sült karfiol salátaágyon
A roppanós, ízekben gazdag karfiol tökéletesen helyettesíti a húst ebben a könnyen elkészíthető, teljes értékű főételben.
Hozzávalók:
- 1 karfiol
- 1/2 csésze víz
- 1/2 csésze mandulatej
- 1 csésze liszt
- 2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só, bors, ízlés szerint cayenne borsos csiliszósz
Elkészítés:
- A sütő előmelegítését követően a karfiolt rózsákra szedjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A növényi tejet, a vizet, a lisztet és a fűszerkeveréket egy tálban összekeverjük, a masszának sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. A karfiolokat belemártjuk, majd a tepsibe sorakoztatjuk.
- 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük, félidőben a karfiolrózsákat átforgatjuk, hogy a zöldség minden oldala megsüljön és ropogós legyen.
- A karfiolrózsákat kivesszük, beleforgatjuk a cayenne borsos szószba, majd visszatesszük a sütőbe további 10-15 percre.
- Friss salátaágyon tálalva kínáljuk.
Avokádó-puding
Ez a krémesen lágy vegán puding tele van tápláló összetevőkkel, vitaminokkal, értékes zsírokkal, amelyek optimalizálják a koleszterinszintet is.
Hozzávalók:
- 2 db érett, puha avokádó
- 1/3 csésze holland kakaó
- 1/3 csésze juharszirup
- 1/4 csésze kókusztej
- 2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
- Az avokádót hámozzuk meg, távolítsuk el a magját!
- Minden hozzávalót tegyük bele a turmixgépbe és pürésítsük!
- Frissen tálaljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
laktózmentes | húsmentes | tejmentes | recept | vegán | január
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!