„Az archaikus motívumkincset épületornamentikává formálják, majd hangokká alakítják”

A Néprajzi Múzeum új épületének „zenehangjait” mutatja be a 2023. évi Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában Kondor-Szilágyi Mária: Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázata.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását. A közlemény szerint a kiírásra hét érvényes pályázat érkezett be; a pályázók kedden mutatták be a Ludwig Múzeumban kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt.

A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek. A kiállítási projekt résztvevői: Ferencz Marcel építész (az épületet tervező Napur Architect vezető tervezője), Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző és Haász Ferenc világítástervező.

Fabényi Julia kiemelte, hogy a „Ludwig Múzeum örömmel mutat be egy olyan projektet, amely egy nagy múltú társmúzeum modern, új épületét a kortárs művészet eszközeivel értelmezi és pozícionálja a nemzetközi színtéren. A tervezett kiállítás izgalmas kortárs összművészeti kísérlet:

a művészek az archaikus motívumkincset épületornamentikává formálták, majd e fizikailag leképezhető formákat hangokká alakítják, transzformálják.

Az így megszülető zene megszólaltatásába Velencében a közönség is bekapcsolódhat majd”.

A nyertes projekt kiindulópontjai azok a kortárs ornamentikaátiratok, amelyek az átadás előtt álló új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött, különféle népek hagyományaiból származó mintákat a tervezők a legelemibb formákra, ősi keresztöltésre egyszerűsítették, majd tovább redukálták. Így keletkezett az a mintegy félmillió pixelből álló, raszterszerkezetű fémrács, amely végigfut az épület homlokzatán.

Mint a közlemény kiemeli, az ornamentika a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként az idén 150 éves Néprajzi Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményét szimbolizálja. A projekt zeneszerzője, Mátrai Péter ezt a pixelmintázatot írta át hangjegyekké, így a fémrács motívumsora lejátszható kottává alakult. Ezt a mintázatot szólaltatja majd meg a magyar pavilon kiállítása, ugyanazzal az szándékkal, mint maga az új épület, amely a kortárs művészet eszközeivel teszi hozzáférhetővé a hagyományt, és annak örökérvényű tartalmait.

Ez a zene képezi a kiállítás hang-, fény- és térinstallációjának az alapját.

Az épület hangjait fantáziahangszerek segítségével a közönség is megszólaltathatja majd a pavilonban - közölte a Ludwig Múzeum. A kiírás valamennyi pályázata ezen a linken tekinthető meg,  a 18. Velencei Építészei Biennále tervezett időpontja: 2023. május 20. – november 26.; főkurátora Lesley Lokko építész, szakíró.

Ez is érdekelhet:

Jim Morrison magyar barátnője is megszólal ebben az új könyvben

Rimbaud és Morrison kapcsolatát ünnepli egy amerikai szerző munkája, amelynek magyar vonatkozása is akad.

(Forrás: MTI, Ludwig Múzeum)

néprajzi múzeum | ludwig muzeum | Reziduum – The Frequency of Architecture | velence | Velencei Építészeti Biennále

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom