Ezeket az ételeket és italokat a puszta véletlennek köszönhetjük

Gyakran mondják, hogy az igazi újdonságok megszületéséhez kíváncsiságra, hibákra és egy kis őrültségre van szükség. Nem szabad azonban elfeledkezni a puszta véletlenről sem, ami az elmúlt évezredekben újra és újra felbukkant a gasztro-történelemben. Ezek végeredménye pedig ma már mindennapos elemei a konyhánknak.

Brownie

A brownie születésének történetét a Betty Crocker Baking Classics című folyóiratában írták le elsőként. A legenda szerint Mildred Brown Schrumpf cukrász csokoládétortát akart sütni, de elfelejtett sütőport tenni bele, így az összeesett.

Az íze azonban elképesztően finom volt, így igazán népszerűvé vált, hogy aztán újra és újra elkészítse azt.

Pezsgő

A pezsgő nem mindig képviselt exkluzivitást, egykor a silány borkészítés eredményének számított, ezért a 17. századig mindent megtettek annak érdekében, hogy a buborékokat eltávolítsák belőle. Dom Pierre Perignon francia szerzetesnek köszönhető az, hogy elismertséget szerzett.

A történet szerint pezsgő kortyolása közben felkiáltott: "Istenem, én csillagokat iszom!"

Kék sajt

A legenda szerint a kék sajt létrejötte szintén a véletlennek köszönhető.

Egy részeg sajtkészítő ezer évvel ezelőtt egy félbarna kenyeret hagyott a sajtkészítő nedves barlangban, ami érintkezett a sajttal, melyen megjelentek a kék penészfoltok.

Ma már sokkal kifinomultabb technikával készül, kék színét a három-hat hónapos érlelésnek és a penicillin glaucum nevű nemes penészgombának köszönheti.

Joghurt

A joghurt születése az ősi időkre vezethető vissza. A közép-ázsiai pásztorok a lefejt tejet különböző tartályokban tárolták, hogy út közben magukkal tudják venni.

Észrevették azonban, hogy a tej egy részének megváltozott az állaga, illetve az ízvilága, vastag és savanykás lett a jó baktériumok jelenléte miatt.

Sör

Bár Mezopotámiában – ma nagyjából Irán, Irak, Szíria és Törökország területén – már a Kr. E. 6. században is hivatkoznak a sörre, de arról sokkal kevesebb információ van, hogy kihez is fűződhet a feltalálása. Gasztrotörténészek úgy vélik, hogy puszta véletlennek köszönhető a legnépszerűbb alkoholos ital megszületése.

A kenyérkészítés során egy kenyeret sütő embert elkapott az eső, ő pedig abbahagyva a kenyér dagasztását, és futásnak eredt. Egy-két nappal később tért csupán vissza a tésztához, ekkor fedezte fel, hogy egy erjesztett folyadék keletkezett.

Brandy

A hollandoknak köszönhetjük a brandy létrejöttét, akik a 16. században praktikus és jól jövedelmező módot találtak a kereskedelemre. Az alkoholból folyadékot párologtattak ki, így többet tudtak elhelyezni a rakományban és kevesebb adót fizettek.

Brandewijn-nek, azaz égett bornak hívták, és fahordókban tárolták. Amikor a rakománnyal célba értek, kinyitották, annak pedig teljesen új aromája, színes és ízvilága lett.

Chips

A világszerte hihetetlenül népszerű chipset egészen véletlenül találták ki. A New York-i Saratoga Springs-i Moon's Lake House-ban 1853-ban Cornelius Vanderbilt sült krumplit küldött vissza a konyhába, mert az nem ízlett neki.

A panaszos szerint az étel nagyon kemény és száraz volt. Felháborodásában George Crum a hajszálvékonyra darabolta a burgonyát és a lehető legkeményebbre sütötte, hogy a vendéget tovább bosszanthassa. Bár ez az eredettörténet vitatott, az étterem hihetetlen népszerűségre tett szert ennek köszönhetően.

A Bollinger a világ egyik legismertebb pezsgőháza, többek között arról is híres, hogy napjainkban is tölgyfahordóban végzik a pezsgők első erjesztését. Története hosszú időkre nyúlik vissza, fennállásának közel két évszázada pedig számos kihívást tartogatott. A Napóleon torta története pedig sok szempontból különleges, hiszen olyan történelmi esemény ihlette, melyet az oroszok a mai napig is ünnepelnek.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

történet | étel | véletlen | nagy sztori | érdekesség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom