Hová tűntek a belföldi utazók? Lesújtó képet mutat az augusztus

Szomorú kép bontakozik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi nyaralásokra vonatkozó adataiból.

A nyár utolsó hónapjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 6,7 millió vendégéjszakát töltött el 2,3 millió vendég. A vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A vendégéjszakák hatvanhárom százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott (0,1 százalékkal volt több). A magán- és egyéb szálláshelyeken viszont 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma tíz, a vendégéjszakáké hat százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak ötvenkilenc százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 6,6 százalékkal csökkent 2022 augusztusához mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldi vendégéjszakák negyven, illetve 8,7 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 5,3 százalék volt.

A külföldi vendégek száma hat, a vendégéjszakáké tizenegy százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett egymillió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 66 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma tizennyolc százalékkal bővült 2022 augusztusához mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák negyvenhat százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, huszonhárom százalékos részesedéssel.

Összesen 34 659 turisztikai szálláshely, ezen belül 3003 kereskedelmi, illetve 31 656 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket, a kereskedelmi szálláshelyek közül 1000 szálloda és 1203 panzió volt nyitva augusztus egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Január-augusztusban 29,1 millió, az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken. A belföldi vendégek 7,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (15,8 millió, illetve 13,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el.

Az infláció ugyanakkor nemcsak nálunk avatkozott be az utazási tervekbe.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

magyarország | 2023 | augusztus | belföld | utazók

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom