Hirtelen elárasztották a turisták Európa egyik titkos gyöngyszemét

Az Eurostat adataiból kiderül, hogy alakult tavaly a rövid távra bérelhető szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Európában. A papírforma mellett találunk benne érdekességeket is.

Tavaly összesen 547 millió éjszakát foglaltak le az utazók, ami hét százalékkal több, mint a 2019-es 512 millió. A legnagyobb növekedés Lengyelország, Franciaország és Svédország vidéki területein látható, míg Berlin, Prága és Bécs úgy látszik, kezd kiesni a pixisből, mert a számok még mindig elmarad a 2019-esektől.

Összeségében a legnépszerűbbnek a horvát Adria partvidéke bizonyult, ahol 2022-ben 27 millió vendég szállt meg nyaralókban, magánlakásokban és kiadó szobákban.

A tíz legnagyobb növekedési rátával rendelkező régió közül kilenc a vidéki Franciaországon található, ezen belül is a kelet-franciaországi Franche-Comté emelkedik ki, ahol tavaly 93 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

Az ország egyik legalulértékebb régióját egyre több utazó fedezi fel magának, a dombok, rétek és lucfenyvesek nyáron kempingezésre és túrázásra hívogatnak, és készül itt egy sajt, mely a határ túloldaláról származó, svájci Gruyère-re hasonlít.

A terület fővárosa Besançon, mely Párizsból két és fél órás vonatozással érhető el, de Strasbourgból, Lyonból és Zürichből is közlekednek ide járatok.

A skála másik végén Prágát találtjuk, ahol 52 százalékkal csökkent az eltöltött éjszakák száma 2019-hez képest.

Három uniós régióban regisztráltak tavaly több mint 20 millió vendégéjszakát: a francia Provence-Alpes-Côte d'Azur-ban (22 millió), Andalúziában (25 millió) és az Adriai-tenger partvidékét, Splitet, Dubrovnikot és Pulát is magában foglaló Jadranska Hrvatskában (27 millió).

Három éve nem volt akkora tömeg a magyarok kedvenc nyaralóhelyén, mint ami idén nyáron várható, Ausztriában pedig csak egyszer volt annyi turista , mint most.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

utazás | vendégéjszakák | eurostat | vendégéjszaka | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom