Kiderült, hogy kik és mennyien voltak kíváncsiak az ünnepi rendezvényekre Budapesten

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján teltházas hétvégével zárták a hetet a fővárosi szálláshelyek, amelyek kihasználtsága csaknem elértaugusztus 20,e a nyolcvan százalékot, hét százalékponttal meghaladva az előző évit.

Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18. és 20. között, így a vendégforgalom tizenhét százalékkal múlta felül az előző éves eredményeket. Ezen túl az egynapos látogatók száma is közel harminc százalékkal nőtt, így idén több mint egymillióan utaztak a fővárosba legalább egy napra.

2021-hez képest kétszer annyi, míg a tavalyi ünnepi hétvégéhez képest tizenhét százalékkal több vendég foglalt szállást Budapesten, többségben, vagyis nyolcvanhárom százalékban külföldiek, ami az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető.

 Vidékről hét százalékkal, az országhatáron kívülről pedig tizenkilenc százalékkal több vendég érkezett a fővárosba, mint tavaly.

A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része hotelekben foglalt szállást, majdnem ötven százalékuk négycsillagosakban, negyedük pedig magán- és egyéb szálláshelyeket keresett. A nemzetközi látogatók preferenciái között már fele-fele arányban szerepeltek a szállodák illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A külföldiek a szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.

A mobilcella adatok alapján további egymillió-százezer egynapos látogató fordult meg a fővárosban az augusztus 20-i hétvégén. Csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez a tavaly augusztus 20-i forgalomnál közel hetven százalékkal, az akkor egy héttel később megtartott tűzijáték napjáénál pedig több ezerrel magasabb.

A legtöbben Pest, Fejér, valamint Komárom-Esztergom vármegyéből jöttek, utóbbiból másfélszer annyian, mint tavaly.

A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága is tizenegy százalékkal nőtt, a legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbinál harmincöt százalékkal több turista fordult meg. A külföldiek kedvencének az Országház bizonyult, az ünnepi hétvégén a látogatók tizennégy százalékát a nemzetközi vendégek adták.

A fővárosi szálláshelyeken huszonnégy százalékkal nagyobb árbevételt könyvelhettek el a három nap során, mint tavaly ilyenkor.

A fővárosban persze ezután sem áll meg az élet, ezért a két nyárzáró eseményért érdemes lesz mostanában elnézni Budapest egyik legszebb épületébe, és újranyit az egyik leghangulatosabb termelői és kézműves piac is.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

budapest | mtü | statisztika | szent istván nap | NTAK

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom