A világ legértelmetlenebb dolga, avagy vesszenek a szerelemlakatok!

Egy bolond százat csinál – mondják, és mennyire igaz ez a közmondás a világ egyik legértelmetlenebb utazási szokására, a szerelemlakatozásra! A legendák szerint az első lakat még az első világháború alatt jelent meg egy szerb hídon, de megannyi első lakatos történetről hallani. A 2000-es évek szerelemjelképei, a közös utazások legkedvesebb emlékei lettek a kulcs nélküli lakatok, amelyek az örök összetartozást szavatolják. Hát persze... vagy inkább egy teljesen abszurd és kellemetlen szokást honosítottak meg, ami valójában nem más, mint vandalizmus, az épített örökségek öncélú rongálása.

A szerelmesek a csillámporral hintett időszakban járnak még, nincsenek nagyobb távlati tervek, csak egy kis wellness belföldön, meg majd egy pár nap Prága. X nagyon izgul az út miatt, ez lesz az első közös külföldi élmény, életre szóló emlékeket gyűjthetnek be... vagy igazából lődöröghetnek a városban kéz a kézben, kétszáz méterenként csókolózva, a titkos fegyverrel a táskában. Igen, itt van, elhozta, még otthon szépen gravíroztatta, bele a pár hónapja megszokott bugyuta, de kedves becenevekkel. Rajta van persze annak a céges bulinak a dátuma, amikor először lassúztak, mert X innentől datálja a kapcsolatot. Y-nak két lehetősége van: mosolyogva felcsatolja a kulcs nélküli lakatot egy népszerű szerelmes helyszínre, vagy meggyőzi X-et, hogy ez egy baromság, a közös értékek, élmények, beszélgetések teszik tartóssá a kapcsolatot, nem ez a nyüves lakat.

Végül a meggyőzést választja, de kedvese azzal érvel, hogy a barátainak is van Kanadában lakatjuk, és már kilenc éve együtt vannak! Nem babonás, de azért ez valamit jelent, ráadásul ezzel most már az idők végezetéig bebiztosítják, hogy Hörcsi és Mörcsi OTT JÁRT. Tényleg, ez az első és utolsó ilyen, ezt a Prágát kell megpecsételni, utána soha többet nem. Y bár nem érti ezt az egész maszlagot, a nyugalom érdekében belemegy a hülyeségbe. Kattan a zár, X mámorosan bazsalyog, lelki szemei előtt látja, ahogy majd itt, ezen a szent ponton lesz az eljegyzés, és megkeresik a közös lakatot is, hát micsoda sztori, ezt majd lehet mesélni az ismerősöknek! Csodával határos módon meglett a lakat, a szerelmük szuperereje még erre is hatott!

Természetesen az eljegyzésig sosem jutnak el, de pár közös útjuk során valahogy mindig előkerül a táskából egy előre megcsináltatott lakat. Hol kisebb, hol nagyobb, hol hídra kerül, hol kapura, vagy bármilyen romantikus helyre. Három évig hakniznak a lakatokkal, amikor aztán véget ér a lámúr, és X a szakítást követő nehéz hetekben azt is felhozza a barátainak, hogy pedig mennyi helyen hagyták ott örök szerelmük zálogát. Sírás, bánat, megerősödés, új kiszemelt, ismételt kapcsolat, de annyi azért szorul belé, hogy a lakatot már nem a szerelmesszivek.com-on rendeli meg, hanem keres egy másik szolgáltatót.

Mire jó ez? Mi értelme van? Kedves kis szokás, amolyan hagyomány?

Nos, ez a hagyomány meglehetősen kártékony, és számos esetről tudni, amikor baleset történt a vacak lakatok miatt. Statikailag például nem tesz túl jót egy hídnak, hogy számtalan fémtárgyat erősítenek rá, és aztán fürtökben lógnak rajta az ártalmatlan lakatok. Egy szép vaskerítés és kapu sem erre lett kitalálva, a szerelemzálogok nemcsak elcsúfíthatják, de meg is rongálhatják. Az sem igaz, hogy egy kilátóhelyen, ahol kerítéssel védik a kíváncsiskodókat, fotósokat, égetően fontos a lakatolás, hogy igen, mi is itt voltunk, és szépen néztünk erre a várromra/partszakaszra/hegyvonulatra. Veszélyes, pláne például tenger mellett, ahol a korrózió amúgy is jelen van a sós levegő miatt.

A veszélyen felül pedig történelmi jelentőségű épületeknél, hidaknál tényleg a pofátlanság netovábbja az, ha mi önkényesen úgy döntünk, egy további kis darabbal tarkítjuk a műemléket.

Hát szerelmesek vagyunk, nem? Az pedig mindent felülír: történelmet, építészetet, művészetet! Hogyisne! Te mit szólnál, ha holnaptól mindenki, aki elhalad a házad előtt, otthagyna egy fémdarabot? Csak úgy, mert neki az fontos. Na ugye, hogy nem esne jól?

Sokkal egyszerűbb örök emlékként megőrizni egy közös utazást, ha együtt fedezzük fel a kultúrát, természeti kincseket és a helyi hangulatokat, minthogy egy béna lakattal kellemetlenkedjünk valahol. Ugye te sem érted, amikor házfalakra, padokra, fatörzsekre írják fel a neveket, ezzel egyszersmind rongálva azokat? Hát az ártatlannak hitt lakatok sem jobbak. Vacsorázzatok egy jót, vesszetek el a városban, koccintsatok a hídon! Ártalmatlan és örökre szól.

Ez is érdekelhet:

Ez az, amiért szeretek elveszni utazás közben

Olyan dolog ez, amitől éppen addig félsz, amíg meg nem történik veled. Én elég hamar túlestem rajta, azóta pedig szinte keresem a helyzeteket.

(Fotók: Getty Images)

szerelemlakat | örök szerelem | párizs | lakat a hídon | vandalizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom