Egy amerikai kisvárosban kelt új életre a régi Norvégia

A norvég-amerikai Snøhetta, melynek nevéhez többek között Európa első víz alatti étterme és egy egyedülálló, fából készült planetárium is fűződik, ezúttal a norvég telepesek kultúráját bemutató, iowai Vesterheim Norvég-Amerikai Múzeum és Népművészeti Iskolához tervezett új épületet.

A Decorahban található kulturális központ három emeletén rendezvénytér, galériák, irodák, fotóstúdió és terasz is található, és átjárás nyílik belőle a szomszédos népművészeti iskolába, ahol hímzést, késkészítést, famegmunkálást és szövést tanulhatnak az érdeklődők.

Ez most egy 743 négyzetméteres új épülettel egészült ki, amelynek első emeletére a padlótól a plafonig érő ablakokon keresztül áramlik be a fény, a tetejéről pedig fából készült előtető nyúlik az utca fölé. A tető alakját a hagyományos norvég hajók formája ihlette, míg a második emeleti homlokzatot szürke tégla díszíti.

Az eredeti térhez hozzáépült még egy galéria és egy irodaépület is, valamint továbbfejlesztették a múzeum körüli zöldterületeket is. A felső emeleteket összekötő, utcára néző üvegpanelek a homlokzaton kissé oldalt helyezkednek el.

A nyitott terű előcsarnok közepén fából készült, fekete színű fával burkolt okulusz nyúlik a második emeleti galériára. Ennek formája a számik indián tipihez hasonló sátrát, a lavvut idézi.

A második emelet a múzeumhoz tartozó kertre és az erdős Örökség Parkra néz, ahol az újonnan telepített növények mellett a telepesek egykori házai állnak, melyeket a felső-közép-nyugati régióból szállítottak át ide. A harmadik emeleten irodák és munkatér kapott helyet.

Az épülethez használt faváz Minnesotában készült, míg a téglákat és a betont helyben gyártották követve a helyi alapanyagok használatának régre visszanyúló hagyományát.

Szintén a Snøhetta érdeme ez a természetes barlangokat utánozó, rendkívüli falmászóterem, és ők tervezték ezeket az ámulatba ejtő faházakat is a norvég fjordok felett.

(Forrás: Dezeen, képek: Michael Grimm/Dezeen)

telepesek | Snøhetta | múzeum | Decorah | Vesterheim

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom