Gyalog, lóháton és kerékpárral is bejárhatjuk Erdély gyönyörű új túraútvonalát

Október nyolcadikán nyitják meg hivatalosan az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, 1400 kilométeres Via Transilvanicát.

A Via Transilvanica az első bejegyzett hosszútávú vándorút Romániában, melynek kiépítését a Tasuleasa Social Egyesület kezdeményezte 2018-ban, hogy megismertesse az utazókkal a helyi közösségeket és történeteket.

A megnyitó ünnepséget a gyulafehérvári várban tartják, amelyre az útvonal által érintett régiók képviselőit, és a külföldi gyalogos turistaútvonalak képviselőit hívják meg.

A gyulafehérvári vár

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.

Főbb látványosságai közé tartoznak az észak-moldvai kolostorok, Dornavátra, a Borgói-hágó, Szászrégen, a Sóvidék, Székelyudvarhely, Szászkézd, Segesvár, Medgyes, Balázsfalva, Gyulafehérvár, Szászváros, Sarmisegethuza, Hátszeg, a Domogled-Cserna Nemzeti Park és Szörényvár.

A Duna Szörényvár és a Vaskapu-szoros közelében

Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg, melyeket egyedi módon készítettek amatőr és híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokat is igyekeztek beépíteni, Székelyföldön például sok tulipános minta került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült.

Kilométerkő Berethalomnál

Az októberi avatóünnepségen az érintett régiók kulturális, kulináris sajátosságait mutatják be egy vásár keretében.

Kilométerkő Brassó megyében

Székely Anna, az egyesület ügyvezetője mindenkinek azt ajánlja, aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, hogy az út honlapjáról töltse le az útikalauzt, amelyet ő maga írt, bejárván a Via Transilvanica teljes útvonalát. Mint hozzátette, az útikalauz magyar változatának az utolsó két fejezete a következő napokban kerül fel az internetre, jelenleg a román, az angol és a német változat érhető el teljes terjedelemben.

"A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket" részletezte.

Az egyesületet létrehozó Useriu testvérek jelenleg is úton vannak, hiszen eltökélt szándékuk, hogy az avatás előtt Alin gyalogosan, az ultramaratonista Tibi pedig futva járja végig az 1400 kilométeres távot.

Erdélyt már csak azért is érdemes októberben útba ejteni, mert a hét legszebb őszi európai táj egyike, és itt találjuk a világ egyik legjobb autóútját is.

(Forrás: MTI, Wikipédia, képek: Getty Images)

 

erdély | túraútvonal | románia | via transilvanica | túra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom