Minden ablakból fa nő ki ebben a vietnámi lakóépületben

A káprázatosan szép Ha Long-öbölben húzták fel a vagány betonépületet, ahol mindegyik ablakból egy fa integet ki.

A Vo Trong Nghia építészstúdió (avagy VTN Architects) szeretett volna egy olyan lakóépületet létrehozni, ahol a lakók úgy érezhetik magukat, mintha egy erdőben élnének. Emellett fontos volt számukra, hogy az épület harmonizáljon a környezetével, valamint a fenntarthatóság jegyében szülessen. Így jött létre a Ha Long Villa.

A hatemeletes ház a vietnámi Ha Long-öbölnél épült (a név azt jelenti Az alámerülő sárkány öble), mely egyike a nyolc UNESCO világörökségi helyszínnek az országban, ezért turisztikai szempontból is nagyon fontos ez a partszakasz. A pentagon alaprajzú épületben a hat emeletet a ház szélén futó lépcsősor köti össze, melyekben különböző méretű, nagy részeket hagytak szabadon, hogy a fák a jövőben is szabadon növekedhessenek kifelé.

A betonkülső emellett egy másik hasznos célt is szolgál: mindenfajta légkondi nélkül tartja hűvösen a belső tereket meleg, trópusi időben – plusz a külső zajokat is jelentősen tompítja. Míg kívülről olyan, mintha egy geometrikus betonszikla lenne az épület, belül már nagyon sok melegséget csempésztek az otthonokba az építészek.

A stílusos lakóépületben az első két szinten vannak a társasági helyiségek – konyha, nappali, étkező, olvasószoba –, majd a harmadik és negyedik emeleten hálószobák, az ötödiken pedig egy kert, ahol a lakók megtermelhetik a saját zöldségeiket, gyümölcseiket.

A Ha Long Villa a VTN stúdió House for Trees sorozatának legújabb darabja: ezek azok az elmúlt évtizedben általuk épített otthonok, amelyekben a fák az épület szerves részét alkotják. Az építészek szeretnék, ha ezzel a házsorozattal visszatérne a természet a városokba Vietnámban.

Ez is érdekelhet:

Ebben a mesés portugál nyaralóban még a robusztus terek is lágyak

Rideg is lehetne, ha nem lenne ennyire finom. Teketória nélkül el tudnánk itt nyaralgatni.

(Fotók: Hiroyuki Oki) 

ha long-öböl | ha long | fenntartható építészet | brutalista | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom