Liszt Ferenc és Pilinszky János munkássága is főszerepben lesz a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztiválon

Liszt Ferenc és Dukay Barnabás zeneszerzők munkásságát, valamint Pilinszky János költészetét állítja a középpontba a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál augusztus 27. és 29. között.

A Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben Liszt Ferenctől olyan művek szólalnak meg, amelyek a klasszikus zeneszerzőt a modern, újító oldaláról ismertetik meg a közönséggel, párba állítva a Dukay Barnabás-életművel.

Liszt Ferenc a weimari otthonában, 1884-ben

A program gerincét öt hangverseny adja. Ezek a fesztivál zenei művészeti vezetőinek, Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint fiuk, Ránki Fülöp zongoraművészek közreműködésével jönnek létre. Mellettük a programban Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám lépnek fel.

Az irodalmi programok részeként a száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény.

Dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, amelynek Marno János József Attila-díjas költő lesz a vendége. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész Diptichon című kiállítása a Bencés Gimnázium Galériában lesz látható.

A 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja száz napja látta meg a napvilágot

A Láthatatlan spektrumok című időszaki tárlat mellett pedig egy huszonnyolc fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor is része lesz a fesztiválnak. A tájékoztató szerint az idei program követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, az „emlékezetet”. A látogatók előtt megnyílnak az ezeréves monostor azon terei is, amelyek a hétköznapokban zárva maradnak. Az érdeklődők a közös imádság mellett spirituális vezetésen is részt vehetnek – olvasható a tájékoztatóban.

Ez is érdekelhet:

Ingyenes ökológiai és kulturális programokkal várnak minket a vácrátóti botanikus kertbe

A kutatók az általuk szervezett játékok, élményséták és kiállítások segítségével bemutatják a természet akusztikus világát.

költészet | művészet | zene | liszt ferenc | irodalom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom