A világ legokosabb városaiban elképesztő az életminőség

Az IMD idén is összeállította Smart City Index-ét, amelyben a világ nagyvárosait vizsgálta meg és rangsorolta az intelligens funkciói szerint.

Az okosvárosok rangsorában természetesen nem azok a települések kerültek, amelyek esetében a lakosság a legmagasabban képzett, hanem azt figyelték, hogy milyen széles körben alkalmazzák az intelligens technológiákat a lakosság életminőségének javítására és a város üzemeltetésére.

A Smart City Index-et a világ száznegyvenegy városára készítették el, a kutatásba pedig mintegy húszezer embert vontak be, akiknek tizenöt kérdésre kellett válaszolniuk a mindennapi életükkel kapcsolatban, de érintették a lakóhelyük legégetőbb problémáit és a technológiai kérdéseket is.

A kutatás megállapította, hogy vannak úgynevezett szuperbajnokok, amelyek messze az élen járnak,

ilyen Zürich, Oslo, Szingapúr, Peking, Szöul és Hongkong. A második vonalba a smart city-megoldások növekvő elterjedése miatt olyan nagyvárosok kerültek, mint Montreal, Denver, Lausanne, Bilbao, Bengaluru, Brisbane, Busan, Sydney, Hongkong és Sanghaj.

A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy Svájc a világ legokosabb országa,

hiszen a top tízbe három város is bekerült, míg az Egyesült Arab Emírségekben, Ausztráliában és Németországban csak két város került a legjobb húszba.

Íme, a világ húsz legokosabb városának pontos rangsora:

 1. Zürich, Svájc
 2. Oslo, Norvégia
 3. Canberra, Ausztrália
 4. Koppenhága, Dánia
 5. Lausanne, Svájc
 6. London, Egyesült Királyság
 7. Szingapúr
 8. Helsinki, Finnország
 9. Genf, Svájc
 10. Stockholm, Svédország
 11. Hamburg, Németország
 12. Peking, Kína
 13. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emirátusok
 14. Prága, Csehország
 15. Amszterdam, Hollandia
 16. Szöul, Dél-Korea
 17. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
 18. Sydney, Ausztrália
 19. Hongkong
 20. München, Németország

Mindeközben lenyűgöző futurisztikus síközpont épül a sivatagban és elképesztő reptérvárost épít Thaiföld.

(Forrás: Boss Hunting, fotók: Getty)

fejlődés | okos város | technológia | smart city | intelligens város

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom