Világító beton, 3D-effekt és a nagy befektetés – Baróthy Anna-interjú

Rakparti pezsgőfürdő, Dohány utcai Gettófal, Moszkva téri óra-sztori, beton, 3D-nyomtatás, hibrid termékek, tudásmegosztás. Baróthy Anna szilikátmesterrel beszélgettünk, aki olyan tökéletességgel mixeli a betont az üveggel, hogy annál a legszebb zene sem lehet harmonikusabb.

“A saját korosztályomban figyelem a példákat, egymástól tanulhatunk, velük tudok azonosulni, mert még megöregedni is más ma, mint harminc évvel ezelőtt.”

Anna üvegdizájnerként a MOMÉ-n végzett még a 2000-es évek elején, az S39 Hybrid Design Manufacture alapítója és vezetője. Kicsi, törékeny, kedves alkat nagy dumával, erős dinamikája egyirányba visz, átgondolt, letisztult. A régóta működő Szövetség utcai bázison találkoztunk, iroda és kisebb műhely egyben, arra van elég tér, hogy a modellezés, prototípuskészítés itt működjön. Utcáról nyíló, ipari hangulatú, mégis otthonos, belakott környezet, tele történetekkel, látszik a megpakolt polcokon, érződik a levegőben.

“Nem szeretem elcsomagolni a kész munkát és berakni a sarokba. Szeretem, ha valami be van épülve egy helyre és életre kel. A hatás, amit kelt, az érdekel.”

Az S39 Hybrid Design tervezőcsapat fő profilja a több művészeti ág összekapcsolásával létrehozott, konkrét helyszínre megálmodott, nem ritkán interaktív installációk tervezése és kivitelezése. Anna mindig projektekben gondolkozik, ami nem egyszereplős történet, folyamatosan kísérletezik, a termékfejlesztéseknél ez elengedhetetlen, állandóan kooperál. Sokan veszik körül, sokan követik, nagy a kapcsolatháló: emberek, akiktől tanácsot kér, emberek, akikkel ő osztja meg a tapasztalatait.

“Annyira felgyorsult a világ minden szinten, hogy ha nem osztjuk meg a tudásunkat egymással, akkor képtelenség lekövetni ezeket a változásokat egyénileg. Nagyon fontosnak tartom, legyen minél több platform, ami ennek teret ad, és hogy egyébként is beszéljünk egymással.”

Miért jó a BETON workshop?

A kurzus első sorban a BME-s építészhallgatóknak szól, egy féléven keresztül zajló workshop, ahol egy projektet visznek végig a résztvevők a tervezéstől az anyagbeszerzésen át az erőforrás-felkutatásig, majd pedig a konkrét kivitelezés fázisáig.

“Megtanulhatják, hogyan kell kalapból nyulat varázsolni.”

A félév után, aki szeretne, visszatérhet a juniorokhoz mentorként, ez is tanulási folyamat, amivel fejleszteni lehet a csapatmunkában való működést, megtapasztalható, milyen, amikor át kell adni tudást másoknak. A KIFOLYÓ projekt ennek a módszertani betonkurzusnak a terméke. Ma már bárki használhatja a Gellért fürdő kifolyójánál található kicsinizett köztéri pezsgőfürdőt, meg a környékén az üldögélős, sütögetős, barátkozós teret.

Oké, de mi ez a betonőrület?

Mára már nincs dizájner, aki ne tolna az arcunkba valami cikket betonból, van lámpa, kávéfőző, tányér, fülbevaló, vécécsésze, evőeszköz, festék és még fogpiszkáló is: imádjuk mindet. De miért lett ez ekkora trend? A különböző nanotechnológiás eljárások miatt, az adalékanyagok megszelídítették a durva betont, könnyűvé, kenhetővé, széppé tették azt. A kerámiát a 21. században leváltotta a beton, és még nagyon nem járunk a kipörgetésénél.

“A beton és az üveg tartós anyagok, ezért úgy érzem, a beletett energia biztonságban van.”

Amint lecsorog a 3D-nyomtatás szélesebb hozzáférhetőségi sávba, a beton mint alapanyag, újabb szintet léphet. Megváltoztathat sok mindent, legfőképp az építészetet, mondja Anna. A hatékonyság érdekében íves elemeket fognak nyomtatni, egyszerűen a statikusság miatt, vége lesz a minimalista szögletességnek, visszajönnek a boltíves vonalak. Ma még azért nehéz ezt elképzelni divatiránynak, ahogy abba sem szoktunk belegondolni, hogy ezeket a trendváltásokat valójában a technológia fejlődése indukálja.

“A boldogságot magad körül kell megteremteni, mert ha kinyitja az ember a netet, olyan, mintha már minden lenne, és nem lehetne újat csinálni.”

Világító utcakő és luxus üvegpanelek

A MUKI Light egy világító beton és üveg hibrid térburkoló elem, Rákosy Eszter üvegguruval közösen hozták létre, szuper fejlesztés. Egyre több helyen használják, most például egy salgótarjáni lakótelep közterének megújításához futott be megrendelés Annáékhoz. Egy másik klassz termék a LUMINARI Glass, ez többfunkciós laminált üveg, lakberendezési elem leginkább, például térelválasztóként, burkolatként, fényáteresztő felületként használatos. A kivitelezéstől függően lehet egészen luxus cucc, de a termék egy típusa épült be a Graphisoft Park fogadócsarnokának homlokzatára is.

Lírai Gettófal és órasztori lecke

A Dohány utcában található Gettófal az erősen behatárolt helyszíni adottságokhoz igazodó fakturált lapos, interaktív emlékmű. Technikailag bravúros megoldásokkal, finoman texturált, lézer betűkivágásokat alkalmazó, öntömörödő betonnal készített, feszített acéllemezes struktúra. Az emlékfal része a gettótérkép. A térképbe applikált kis réseken keresztül a topikhoz kapcsolódó archív fotók jelennek meg. Egészen közel kell hajolni a falhoz, miközben akaratlanul megérintjük azt.

“Az intuíció nagyon fontos, mert végtelen lehetőség közül kell választani a kísérletező tervezési folyamatoknál, és nálam ez működik.”

Az új Moszkva tér projekt egy-egy szpotjának kialakításakor is ott volt a Hybrid Design, igen, az óra is hozzájuk tartozik. De hogyan volt ez valójában? Koncepció szerint, az új óra egy mementó, tiszteletadás a réginek, szimbolikus megoldás a digitális kijelző, emlékműszerű a monumentális, egyöntvényű forma. A kivitelezésnél a mechanikus egységgel probléma volt, ez tény, kár, hogy alapot adott a savazásra. Azt azonban kevesen tudják, hogy koránsem vált minden terv valóra. Várat még magára a free wifi startja, amihez a szükséges kütyü az órában van, éppúgy, mint a hangeffektek lejátszására kész technika.

“Megtanultuk a leckét, de az az időszak olyan volt, mintha egy évet harcoltam volna a vietnámi háborúban.”

És a francia pályázat válság idején

Mit csinál egy vállalkozás gazdasági válság idején? Mondjuk, pályázatokat keres. A hybridesek kutattak, találtak, és nagydíjat nyertek. A CALTROPe egy kísérleti bioépítészeti struktúra, a tengerszint emelkedésének káros hatásainak megfékezésére alkalmas biogát építéséhez szükséges szerkezetet találtak ki. 2013-ban egy neves nemzetközi építészeti versenyen az „Építészet és tengerszint emelkedés” témakörben indultak Balázs Gergő biológussal közösen kidolgozott projekttervükkel. Következő évben a Magyar Formatervezési Díj – terv kategória győztes helyét is vitték.

A Hybrid innovatív projektjei sikeresek, újabbnál újabb megoldásokon kísérleteznek, minden helyzet más, minden technológia továbbvihető. Baróthy Anna a szilikátok Doktor House-a, olyan szintű anyagismeret, kreativitás és erő koncentrálódik benne, amit érdemes követni.

Ez is érdekelhet:

Hundertwasser utolsó beszólása ez a zseniális épület

A Zöld citadella bemutat a szomszédos banknak, mégis csupa harmónia és derű. Mivel hotel is van benne, néhány napra olyan lakosztályunk lehet, amit személyesen az organikus építészet öntörvényű művésze tervezett.

(Fotó: Pálfi Balázs, Réthey-Prikkel Tamás, Beton workshop)

nagy sztori | beton workshop | üvegpanel | beton | barothy anna

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom