Világörökségi státuszt kapott ez az orosz műemlék

A Tatárföldön található Kazanyi Egyetem két csillagászati obszervatóriuma is felkerült a rangos listára az UNESCO Világörökség Bizottságának rijádi tanácskozásán.

A Kazanyi Obszervatórium névvel jelölt műemlék két, különböző csillagvizsgálóból álll: az egyik az óvárosban 1837-ben épült kazanyi csillagvizsgáló, amely impozáns neoklasszikus stílusú épületben kapott helyet, amelynek tetején három, a maga idejében egyedülálló henger alakú kupola található. A másik a külvárosban lévő, az Engelhardt Csillagászati Obszervatóriumot és más történelmi épületeket is magában foglaló komplexum.

Ennek története 1897-ben kezdődött azzal, hogy Vaszilij Pavlovics Engelhardt ismert csillagász a drezdai magánobszervatórium egyedülálló csillagászati eszközeit a Kazanyi Egyetemre hagyta.

Hétfőn szintén felkerül a listára az etiópiai Bale-hegység Nemzeti Park, a Maison Carrée, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori római templom Nîmesben és Gordion, az ókori Frígia fővárosa a mai Törökországban.

Maison Carrée

Dél-Koreából a Kaja kori halomsírok, Dániából a viking erődítmények kaptak világörökségi státuszt, és szintén világörökséggé vált Lettország Velencéje. A következő napokban a bizottság felülvizsgálja a fennmaradó jelöléseket, köztük az ohiói Hopewell Ceremonial Earthworksét. A veszélyezett világörökségek listája két kijevi műemlékkel bővült.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Wikipédia)

 

világörökség | oroszország | unesco | Kazanyi Egyetem | obszervatórium

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom