Világörökségi státuszt kapott Lettország Velencéje

A Rigától százötven kilométerre nyugatra, a Venta folyó két partján található Kuldīga „az emberiség számára kiemelkedő egyetemes értéke” miatt kapta meg az elismerét.

A város kivételes példája a hagyományos városnak, amely egy kis középkori falucskából a tizenhatodik és a tizennyolcadik század között fontos közigazgatási központtá fejlődött.

Az évszázadok során nagyrészt megőrződött az egykori utcaelrendezés, és a hagyományos rönkházakból is megmaradt néhány. A tetten érhető külföldi stílushatások jól illusztrálják, hogyan működtek együtt és hatottak egymásra a Balti-tenger környékén utazgató kézművesek.

Kuldīgát látványos cseréptetői, kanyargós utcái és a rajtuk keresztülfolyó, kanálisra hasonlító Aleksupite folyó miatt a Lett Velencének is szokták nevezni.

A város tökéletes a macskaköves utcákon való andalgáshoz, a lassú, folyóparti délutánokhoz, nyaranta pedig mártózhatunk egyet a Venta-vízesésnél, ahol ősszel ás tavasszal "repülő" halak nem mindennapi látványában is gyönyörködhetünk, melyek igyekeznek átugorni a zuhatagot.

A várostól mindössze néhány kilométerre található a riežupei barlangrendszer, a tizennyolcadik században emberek által ásott, két kilométer hosszú alagutak labirintusa.

Szintén világörökség lett ez az elképesztő őskori régészeti lelőhely, és szintén felvették a listára a Kékfogú király különleges viking erődvárosait.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

Kuldīga | világörökség | lettország | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom