Soha többé nem lehet betiltani az esti, kiülős beszélgetéseket, ha elfogadják ezt a világörökségi kérést

Szerintük az esti csevegés terápiás hatással bír.

Egy spanyol falu, az 1400 fős Algar polgármestere világörökségi státuszt kérne az egyik hagyományukra, az esti, szabadtéri beszélgetésekre – írja a The Guardianre hivatkozva a HVG.

A charlas al fresco Spanyolországban nyári, esti rituálénak számít: ahogy enyhül a hőség, az emberek kiülnek egy kis csevegésre a székeikkel az utcára, vacsoráznak egyet, majd újra kiülnek körülbelül éjfélig.

José Carlos Sánchez, a cádiz-i falu polgármestere szerint a hagyomány a közösségi média ellentéte és jót tesz a mentális egészségnek.

A cél az, hogy megvédjük ezt az évszázados szokást a közösségi média és a televízió fenyegető veszélyétől

– mondta, és hozzátette: a szomszédokkal való csevegés pont a közösségi média ellentéte, mert ez a személyes beszélgetésekről szól. Sánchez, aki maga is kiücsörög 82 éves anyukájával a házuk elé, nemrégiben indítványozta, hogy a hagyomány felkerüljön a világörökségi listára, bízva abban, hogy például a nápolyi pizzakészítés művészete vagy a finn szaunakultúra mellett az ő hagyományuk is elférne.

Sánchez elmondta, már nem olyan a tradíció, mint régen, de szeretnének visszatérni ahhoz, hogy mindenki az ajtaja előtt beszélgessen a szabadban, ahelyett, hogy görgetné a Facebookot vagy tévézne az otthonában.

Az esti csevegések pozitív mentális hatással vannak, hiszen a magány ellen dolgoznak:

A lakók kijönnek az utcára, és ahelyett, hogy úgy éreznék, egyedül vannak, egyfajta terápiás ülésen vesznek részt. Megosztják a történeteiket, a problémáikat, a szomszédok pedig próbálnak segíteni.

Az nem derül ki, hogy charlas al fresco  kifejezetten csak Algar falvát érintené, hanem összességében minden székkel ház előtt kiücsörgős beszélgetést lehet innentől ennek nevezni és világörökségi státusza lévén betilthatatlan hagyománnyá tenni.

A falu lakói mellesleg örömmel fogadták a státusz iránti kérelmet, a polgármester pedig a jelentkezés következő lépésére vár, de számít rá, hogy hosszú, akár évekig tartó procedúra is lehet, mire elfogadják vagy elutasítják.

(Fotók: Getty)

spanyol | unesco | világörökség része | kijárási tilalom | szauna

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom