Így hódítja vissza a természet a világvégi szellemvárost

Houtouwan az 1990-es évek óta elhagyatottan áll, ahol a természet harminc év alatt lassan visszavette az utalmat.

Kínában egy távoli szigetcsoporton található Houtouwan faluja, amelyet az 1990-es években gyakorlatilag minden ok nélkül elhagytak a lakosai. A település azonban egyáltalán nem hasonlít más szellemvárosra, mivel a természet visszakapta azt, ami korábban az övé volt,

ezért egy egészen különleges, poszt-apokaliptikus világ elevenedik meg benne.

A falu ugyanis nem kopár vagy sivár, sőt! Buja növények borítanak be minden épületet, nem csoda, hogy a szellemváros mágnesként vonzza a turistákat. A települést 2018-ban nyitották meg az utazók előtt, hogy belépőjegy fizetése mellett járhassák körbe a kísérteties, mégis csodálatos helyet.

Érdekesség, hogy a természet hódító ereje több mint egy évtizedig észrevétlen volt, csupán ezt követően, néhány fotónak köszönhetően került ismét a figyelem középpontjába Houtouwan. Persze a turisták áradata miatt sokan aggódnak a településért, attól tartanak, hogy mindazt, amit a természet visszaépített, az idegenforgalom tönkre fogja tenni.

Éppen ezért turisztikai attrakciókat, például egy kilátót építettek, ahonnan a település madártávlatból is megfigyelhetővé válik. A területre kizárólag szervezetten lehet belépni, a turisták számát pedig limitálják.

A túra különlegességének számít az egykori lakóházak megtekintése is, hiszen a lakások és a házak udvarai pontosan úgy néznek ki, ahogyan a háromezer fős lakossága három évtizeddel ezelőtt hagyta.

Számos olyan legendával és kísértettörténettel színezett helyet találunk még a világban, melyek fontos történelmi események színterei, hírhedt személyek otthonai voltak, ma mégis elhagyatottan állnak. Kórházak, erődök, börtönök vagy akár egész városok rejtik letűnt korok történeteit a falaik mögött, mára azonban omladozó vakolat, rozsda és graffitik halmaza maradt belőlük.

(Fotók: Getty Images)

szellemváros | természet | kína | elhagyott | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom