Európa legnagyobb vízalatti autóútja épül meg Olaszországban

Negyvenöt méterrel a tengerszint alatt autózhatunk majd át rajta.

Megépül Olaszország első víz alatti alagútja, mely egyben Európa legnagyobb víz alatti autóútja is lesz 16-16 méteres átmérőjével. A 3,4 kilométeres alagút a genovai kikötői öböl alatt halad, méghozzá legmélyebb pontján negyvenöt méterrel a tengerszint alatt.

A projekt célja amellett, hogy összekösse Genova kikötőváros keleti és nyugati részét, az is, hogy csökkentse a felszíni gépjárműforgalmat, valamint zöldebb és tisztább környezet teremtsen a Ligur-tenger partján fekvő városban.

Az alagútról már évtizedek óta rebesgetnek, a munkálatok keddi megkezdését Matteo Salvini közlekedési miniszter és miniszterelnök-helyettes történelmi napnak nevezte a város életében. Az alagútban, melynek tervezése Renzo Piano sztárépítészt dicséri, hetven kilométeres sebességgel juthatunk el autóval a város egyik feléből a másikba. A víz alatti autóúttal pedig Roberto Tomasi, az olasz autópálya-társaság (ASPI) elnöke szerint

évente egymillió óra gépjármű-menetidő spórolható meg, valamint a forgalom tenger alá terelésével tíz hektárnyi új közparkot nyernek kerékpár- és gyalogosutakkal.

A Renzo Piano sztárépítész tervezte vízalatti alagút tervét évtizedek óta dédelgették, az építkezés megkezdését Salvini “történelmi napnak” nevezte a város életében. Az egymilliárd euróba kerülő alagutat 2029 nyarán tervezik átadni.

(Forrás: Genovatoday, HVG, fotó: Genovatoday)

 

olaszország | víz alatti | genova | alagút | autóút

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram