Itt az újabb tilalom: a világ egyik legszokatlanabb természeti látványosságát is lezárják a turisták előtt

Az Ayers-szikla után Ausztrália újabb ikonikus látványossága közvetlen közeléből tiltja ki a turistákat.

Az Ausztrália északnyugati partvidékén, a Talbot Baynél található vízszintes vízesések az ország talán legszürreálisabb természeti látványosságát alkotják. Létrejüttük az erőteljes árapálynak köszönhető.

Amikor a tenger hullámai két keskeny sziklahasadék közé áramlanak, akár négy méteres magasságig is felérő, vízesésre emlékeztető hullámzást hoznak létre.

A turisták évtizedekig szelhették át ezeket a sziklafolyosókat motorcsónakkal, ezt a tevékenységet azonban a helyi őslakosok már régóta nem nézik jó szemmel, mert szentnek tartják a természeti képződményt. Most Nyugat-Ausztrália állam vezetése is meghallotta a területet birtokló őslakosok kérését és közölte, hogy 2028-tól a betiltja a motorcsónakozást a sziklák között.

Ugyanakkor nemcsak az őslakosok szólaltak fel a csónakos túrák ellen. 2022 májusában az egyik csónak szikláknak ütközött a heves sodrásban, aminek következtében az utasok megsérültek, és nagyszabású mentőakciót kellett indítani. Az eset miatt biztonsági okokból a túrák leállítására szólítottak fel.

A tilalom életbe lépése után a Talbot-öbölben továbbra is közlekedhetnek majd a hajók, és a látogatók közelről megcsodálhatják a vízesést, amelyet David Attenborough Ausztrália legszokatlanabb természeti látványosságának nevezett.

A hagyományos vízesések talán nem ennyire különlegesek, de nem kevésbé csodálatosak. Európában is találni néhány elbűvölő helyszínt, a világon pedig ezek a legnépszerűbbek.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

vízszintes vízesések | tilalom | túra | motorcsónak | Talbot Bay

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram