Késések és műszaki hibák ide vagy oda, elképesztő méreteket ölt a vonatok népszerűsége

Az infrastruktúra és a járműállomány kihívásai ellenére a vasúti közlekedés népszerűsége lendületesen növekszik Magyarországon a MÁV közleménye szerint.

Mindezt pedig számokkal is alátámasztják: 2023-ban ugyanis minden rekordot megdöntött az utasforgalom. Tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain 837 millió volt az utazások száma, 118 millióval több, mint 2022-ben.

A MÁV-START belföldi járatain pedig csaknem 178 millió, míg a nemzetközi vonatokon közel 3,4 millió utazást mért a vasúttársaság, ezzel új rekordot érve el. Még a pandémia előtti utolsó két év 138-139 milliós belföldi utazásszámát is sikerült jelentősen felülmúlni.

A társaság ráadásul minden eddiginél több járatot állított forgalomba: tavaly már 1,2 millió vonat közlekedett, 130 ezerrel több, mint 2019-ben, és 50 ezerrel több, mint a 2022-ben.

Volánbusszal tavaly 585 milliószor utaztunk, ami 65 millió utazással múlta felül a 2022-es adatokat. Tanítási napokon csaknem 5,5 ezer busz, 42,5 ezer helyközi és 12 600 helyi járat közlekedik. 2018 óta a társaság 2500 új járművet állított forgalomba.

A HÉV-ek utasforgalmában a cég szerint érezteti a hatását az otthoni munkavégzés elterjedése, de a 2022-es adatokhoz képest tavaly így is hétmillióval több, csaknem 71 millió utazáshoz vették igénybe a járatokat.

Jó hír a vonatozóknak, hogy a szomszédból hamarosan már nagyon gyorsan eljuthatunk távolabbi nyugat-európai városokba is.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

vonat | utazás | máv | utasok | forgalom

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom