Kongatják a vészharangokat Nagy-Britanniában, a vörös-tengeri válság miatt hamarosan hiánycikké válhat a tea

Könnyen elképzelhető, hogy a brit üzletekben hiánycikké válik a nemzet egyik kedvenc itala, a tea. Egyre több üzletlánc hívja fel a figyelmet a vörös-tengeri válság okozta ellátási zavarokra. 

A British Retail Consortium tájékoztatása szerint átmeneti fennakadásokat tapasztalnak egyes feketetea-szállítási útvonalakon, más iparági forrás szerint pedig az ízesített teák estében is késésről lehet beszámolni. Bár az ország két legnagyobb szupermarket-hálózatában jelenleg bőséges a kínálat,

a mostani szállítási zavarok elhúzódása üres polcokat eredményezhet Európában.

Mint ismert, Nagy-Britannia, a világ ötödik legnagyobb teaimportőre, készletének több mint felét Kenyából és Indiából szerzi be, így hatalmas a kitettsége vörös-tengeri útvonalaknak. Az Institute of Export & International Trade (IEIT) szerint a teát feldolgozásra és csomagolásra szállítják az Egyesült Királyságba, ahonnan aztán exportálják szerte a világba.

"Néhány feketetea-gyártó üzemben átmeneti fennakadások tapasztalhatók, de a fogyasztókra gyakorolt hatása ennek minimális" – mondta Andrew Opie, a nagy szupermarket-hálózatokat képviselő British Retail Consortium élelmiszer- és fenntarthatósági igazgatója. Az Egyesült Királyság területi feldolgozását ismerő másik iparági forrás pedig a Reutersnek szintén úgy fogalmazott:

bár voltak késések, nagy hiányra egyelőre nem számítanak.

Az IEIT főigazgatója, Marco Forgione szerint azonban a tea lehet az első olyan termék a sok közül, amely megsínyli az ellátási lánc válságát. A dél-afrikai Jóreménység-fok körüli alternatív szállítási útvonal ugyanis tíz-tizennégy nappal növelheti az utazási időt a Vörös-tengeren a Szuezi-csatornán való áthaladáshoz képest.

Több nagy brit ruházati kiskereskedő, köztük a Next, a Pepco Group, a Primark és a Matalan is figyelmeztetett a vörös-tengeri válság lehetséges hatásaira.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty)

ellátási zavar | hiánycikk | Nagy-Britannia | tea | vörös-tengeri válság

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom