Az egyik legikonikusabb brit étel a Wellington bélszín, ami csodálatos marhabélszínből, gombás pástétomból és leveles tésztából készül. Minden idők egyik legismertebb fogása gyakran kerül az ünnepi asztalra, de remek választás az újévi ebédhez is. A legendás étel neve mögött azonban megannyi titok húzódik.
Ha történészhallgatókat kérdeznénk meg arról, vajon honnan eredhet a Wellington bélszín neve, szinte biztosak lehetünk abban, hogy Arthur Wellesley-t, Wellington hercegét neveznék meg, aki arról lett híres, hogy
legyőzte Napóleont a waterlooi csatában 1815-ben.
Az igazság azonban az, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy az ikonikus fogás neve honnan ered. Könnyen lehet, hogy valóban Wellesley volt a névadó, de erre vonatkozóan nincsen konkrét bizonyíték. Ahogyan azt sem tudni egészen pontosan, mikor készült először a legendás étel. Vannak azonban bőségesen érvek mellette is.
Az egyik szerint Wellington hercegről olyan ételeket részesített előnyben, amelyeket lóháton is el lehetett fogyasztani, a Wellington-bélszín pedig pontosan ilyen. Egy brit történet szerint pedig a herceg egyáltalán nem volt válogatós, a szakácsa pedig kifejezetten szerette elkészíteni ezt a fogást, így gyakran sütött neki tésztába burkolt bélszínt.
Egy másik elmélet szerint pedig azért kapta ezt a nevet a fogás, mert
pontosan úgy néz ki, mint egy Wellington csizma,
azaz az a lábbeli, amit a herceg előszeretettel viselt.
Az első írásos emlék a Wellington bélszínről 1899-ből származik egy Hamburgból Amerikába tartó hajó menüsorában tűnt fel. A következő hivatkozás 1903-ra datálható, akkor a Los Angeles Times egy cikkében említi az ételt. Az első recept megjelenéséig pedig egészen 1940-ig kellett várni. Furcsa módon ezek a korai utalások szinte mind Amerikához kapcsolódnak, nem pedig az Egyesült Királysághoz.
Más gasztrotörténészek pedig úgy vélik, a Wellington bélszín a "filet de boeuf en croûte" nevű francia ételből ered, amit valamikor a történelem folyamán átvettek a britek.
Hogy pontosan honnan is ered az étel, nem tudni, az azonban biztos, hogy elképesztően finom.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Spago)
fogas | bélszín | étel | wellington | gasztrotörténelem
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!