Fantasztikus elismerést kapott a Wizz Air, nincs náluk jobb ezen a nagyon fontos területen

A Wizz Air másodjára nyerte el Az Év Globális Fenntartható Légitársasága címet a CAPA (Centre for Aviation) díjátadóján.

A CAPA azokat a légitársaságokat és repülőtereket díjazza, amelyek az éghajlatváltozást üzletpolitikájuk fókuszába helyezik, és törekszenek a szén-dioxid-semlegességre.

A díjakat a CAPA elemzői és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével foglalkozó Envest Global stratégái független kutatásai alapján ítélik meg. Az Aviation Week Network részét képező CAPA a világ egyik legmegbízhatóbb piaci információforrása a légiközlekedési és utazási iparág számára.

A Wizz Airt a fenntarthatóság iránti rendíthetetlen elköteleződése miatt ismerték el. A világ egyik legfiatalabb repülőgépflottáját üzemeltető cég

a 2023-as pénzügyi évben utaskilométerenként 53,8 grammra redukálta a karbonkibocsátását, ami tizenegy százalékos csökkenést jelent az előző pénzügyi évhez képest.

Ez az eredmény nemcsak a légitársaság legalacsonyabb valaha mért károsanyag-kibocsátása, de a főbb versenytársak teljesítményét is túlszárnyalja. Az eredmény annak is köszönhető, hogy a cég sokat fektetett be a flottájába, és a régebbi repülőgépeket a legújabb technológiájú Airbus A321neo gépekre cserélte. Ezek a repülők jelentős környezetvédelmi előnyöket kínálnak: a zajterhelés és nitrogén-oxid-kibocsátás közel ötven, a szén-dioxid-kibocsátás pedig húsz százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

A Wizz Air fenntartható repülőgép-üzemanyagra (sustainable aviation fuel/SAF) vonatkozó stratégiát is kialakított, amely magába foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat, valamint a Mabanaft, az OMV, a Neste és a Cepsa vállalatokkal aláírt együttműködéseket.

A légitársaság 2023-ban, története során először fektetett be ötmillió font értékű összeget egy brit bioüzemanyag-gyártó vállalatba, a Firefly-ba, és részt vett egy amerikai bioüzemanyaggal foglalkozó startup, a CleanJoule ötven millió dolláros támogatásában is, mellyel célja a SAF-kutatás és -fejlesztés ösztönzése volt.

2023 májusában első magyarországi légitársaságként tesztelte kereskedelmi forgalomban a SAF-ellátást a budapesti repülőtéren, és öt járatot üzemeltetett Budapestről harmincöt százalékos SAF-keverékkel.

Mint Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elmondta: „nagy megtiszteltetés számunkra, hogy immár második egymást követő évben kapjuk meg a CAPA nemzetközi fenntarthatósági díját. Ez a győzelem a Wizz Air csapatának kemény munkáját és elhivatottságát jelzi. Emellett elkötelezettségünket igazolja, amely szerint 2030-ig további huszonöt százalékkal csökkentjük a szén-dioxid-intenzitásunkat."

Mint hozzátette, az ultradiszkont modell már bizonyította fenntarthatóságát: a legmodernebb technológiájú repülőgépeket a leghatékonyabb módon üzemeltetik, az iparágban a legalacsonyabb utaskilométerre jutó kibocsátással. Jelentős beruházásokat hajtottak végre a fenntartható repülőgép-üzemanyag terén is: többek közt biztosították, hogy megfeleljenek a 2025-ben életbe lépő európai előírásoknak, miközben az új technológiák életre hívásában is közreműködnek.

A Wizz Air, amely nemrég indította el új budapesti járatait, idén már egy másik fenntarthatósági elismerést is bezsebelt.

(Forrás: Wizz Air, képek: Wizz Air, Getty Images, Unsplash)

cápa | szén-dioxid-kibocsátás | Az Év Globális Fenntartható Légitársasága | díj | légitársaság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom