Újabb áttörést ért el a fenntarthatóság terén és rekordot is döntött a Wizz Air

Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága bejelentette, hogy az utaskilométerenként számított átlagos szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben mindössze 55,2 gramm volt, amely 15,4 százalékkal alacsonyabb a 2021-es évhez képest, és a légitársaság valaha mért legalacsonyabb értéke egy naptári év alatt.

A Wizz Air utaskilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása a legalacsonyabb az iparágban, és további céljaként a légitársaság 2030-ig újabb huszonöt százalékkal tervezi csökkenteni a karbonkibocsátás intenzitását.

A Wizz Air fenntarthatósági stratégiájának szerves része a flotta megújítása is. A légitársaság folyamatosan új Airbus A321neo modellekre cseréli repülőgépeit: 2022-ben harmincnégy darabbal bővült a flottája.

Az új Airbus A321neo a légi közlekedés legújabb technológiáit ötvözi, és jelentős környezetvédelmi előnyöket kínál: a zajterhelés közel ötven százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás húsz  százalékkal, a nitrogén-oxid-kibocsátás pedig ötven százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

A Wizz Air az Airbus A321neo legnagyobb üzemeltetője Európában, és világszerte az egyik legnagyobb önálló rendelésállománnyal rendelkezik: több mint háromszáz korszerű Airbus A321neo repülőgép várja, hogy szolgálatba álljon, és hozzájáruljon a vállalat fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

A tervek szerint a Wizz Air „neo” technológiájú repülőgépeinek aránya az aktuális pénzügyi év végére meghaladja az ötven százalékot. A légitársaság jelenleg százhetvenhét Airbus repülőgépből álló flottát üzemeltet, amelyek átlagéletkora 4,6 év – ez a legfőbb versenytársak esetében nagyjából tízre tehető. Magyarországon a tavalyi évben a Wizz Air járatok több mint negyven százalékát teljesítették A321neo modellel, és az idei évtől már csak ezek a környezetkímélőbb modellek repülnek Budapestről.

A flotta megújítása mellett a Wizz Air folyamatosan újabb üzemanyaghatékonysági megoldásokat dolgoz ki, illetve fejleszti az ehhez kapcsolódó analitikai rendszereit. A légitársaság emellett megállapodást írt alá az Airbusszal a hidrogénüzemű repülőgépekben rejlő lehetőségek feltárásáról, valamint az OMV-vel a fenntartható légijármű-üzemanyagok 2023 és 2030 közötti szállításáról. Ezek az együttműködések tovább bizonyítják a Wizz Air elkötelezettségét, hogy az évtized végére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátás intenzitását.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Wizz Air utasai a leginkább környezettudatos döntést hozhatják meg, amikor velünk repülnek. Úgy sikerült elérnünk iparágvezető fenntarthatósági pozíciónkat, hogy a leghatékonyabb és legmodernebb repülőgépeket üzemeltetjük, és a pozitív hatásra összpontosítunk. Hálásak vagyunk mindazért a kemény munkáért, amelyet a vállalatnál mindenki elvégzett annak érdekében, hogy az eddigi legalacsonyabb éves szén-dioxid-intenzitásunkat produkálhassuk – mondta Johan Eidhagen, a Wizz Air emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős igazgatója.

(Forrás: Wizz Air, fotók: Wizz Air, Getty Images)

rekord | utazás | karbonkibocsátás | magyar | wizz air

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom