Pajtára emlékeztető tündérlakokból csodálhatjuk Erdély bölények lakta lankáit

A romániai WWF (World Wide Fund for Nature) az erdélyi Örvényes mellett nyitotta meg WeWilder Campus névre keresztelt ökoközpontját, az ország legerdősültebb megyéjében, Krassó-Szörényben.

Itt kezdődött nyolc évvel ezelőtt a szervezet bölényvisszatelepítési programja is. A másfél hektáros gyümölcsösben található campust természetjáró élmények kiindulópontjának szánják, ahol különböző találkozókat is rendeznek majd olyan csoportoknak, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódó ötleteket keresnek.

A campus három kisebb házikóból és egy Zâna (Tündér) nevű főépületből áll, amelyeket a pajták ihlettek, de egyik oldalukat nagy üvegfal zárja le. A Zânában található egy többfunkciós terem, amely megbeszélésekre és étkezésekre egyaránt alkalmas, a tetőtérben pedig könyvtár és pihenőhely kapott helyet.

Az épületeket coworking irodának, gasztronómiai rendezvényekre és egyéni nyaralásokra is le lehet foglalni.

A házikók különböző, meghatározott irányokba néznek, hogy lakóik különböző fény- és tájélményeket élvezhessenek: a kilátást a Szárkő-hegységre, Örményes földjeire vagy a rétekkel és gyümölcsösökkel tarkított dombokra.

A szobában a kanapék ággyá alakíthatók, a mosdókat úgy alakították ki, hogy a vendégek optimális mennyiségű vizet használjanak, a szigetelésnek hála pedig minimális energiát igényel a klimatizálás.

A házak tetejét a helyi hagyományoknak megfelelően zsindellyel fedték be, külsejüket pedig bükk borítja, ami ugyan nem hagyományos választás, de képviseli a régiós alapanyagot, ami miatt bükkországnak is nevezik a környéket.

Nemrég készült el Erdély lenyűgöző új túraútvonala, de az anyatermészet csodáit csakis ésszel és megfelelő felkészültséggel érdemes felfedezni.

(Forrás: WWF, képek: Vlad Braga, Marius Vasile/WeWilder/Facebook)

természetvédelem | fenntarthatóság | erdély | wwf | románia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom