Mesés parányi európai szigeten nyílt meg a világ első mélytengeri régészeti parkja

A mélytengeri régészeti park száztizenöt méteres mélységben található. A búvárok lemerülhetnek oda, a hétköznapi érdeklődők pedig virtuálisan, egy múzeumból fedezhetik fel.

Gozon, Málta legnagyobb szigetének délnyugati sarkában található Xlendi nevű kisváros, ahol vadonatúj régészeti park kezdte meg működését.

Különlegessége, hogy a víz alatt található.

Málta egyedülálló történelemmel rendelkezik elhelyezkedése miatt. Mivel Európa és Afrika között fekszik, múltját a rómaiak, a szicíliaiak, az arabok, a normannok és a föníciaiak is meghatározták.

A mesés sziget robosztus, sziklás tengerpartjáról híres, ennek egyik szakaszán fekszik az új régészeti park, melynek területét még 2020-ban jelölték ki. A terület finom homokos, sziklákkal és kihalt korallzátonyokkal tarkítva, de jelentős régészeti tárgyakat is tartalmaz.

Ezek között megtalálhatók ókori görög vázák is.

A száztizenöt méter mélyen található parkot a búvárok személyesen is felkereshetik, kialakítottak azonban egy virtuális részleget is, amely lehetővé teszi az érdeklődőknek, hogy merülés nélkül fedezzék fel az egyedülálló kulturális örökséget.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

málta | víz alatti | park | gozo | Xlendi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom