A mexikói ODAmx és Rubén Valdez építész egy volt szerelőműhelyet alakított át szürke és barna színekbe burkolózó étteremmé.
A Guadalajarában található Xokol 2017-ben nyitott egy kisebb helyen, ahol mindössze négy asztal kapott helyet, amelynél tizenhatan fértek el. Az étterem 2020-ban költözött át ebbe a nagyobb épületbe, ahol szerettek volna minél többet megőrizni az intimitásból, valamint az étkezők és a séfek közötti kapcsolatból.
A Xokolban az evés kollektív rituálévá válik. A tér építészete katalizátorként hat a mexikói kulináris hagyományok újraértelmezéséhez és a közösségi élményhez, amelyben nem léteznek határok a vendégek, a személyzet és a főzés között"
– mondják az építészek.
Az étterem belseje minimalista, kolostori jelleget ölt, köszönhetően a falakat és a mennyezetet borító sötétszürke stukkónak, valamint a nyitott konyhában látható fekete agyag sütőlapoknak. A visszafogott tónusok kiemelik az ételek természetesen gazdag színpalettáját.
A beton műhelyépület külsejét nagyrészt változatlanul hagyták, csak a bejárati garázsajtó fölé tettek acélpaneleket, amelyek a vendégeket a belső térbe vezetik.
A duplamagas belső téren egy tizenöt méter hosszú tölgyfaasztal fut végig, ahol egyszerre negyvennyolc vendég foglalhat helyet és oszthatja meg az élményt.
Az asztal fölött egy ipari lámpa függ meleg fényt sugározva a teríték fölé. Az étterem közepe felett nagy tetőablak nyílik, melyet fémrács borít, erről pedig több száz kukoricacső lóg, újabb színfolttal gazdagítva az egyébként monokróm teret.
A konyha az asztallal párhuzamosan halad, csak az épület másik oldalán, a terem hátulja felé, ahol egy rácsos polcon a fermentált alapanyagokat tartalmazó edények találhatók.
Az étkezőre néző félemeletre vezető lépcsősor közepén José Dávila helyi művész totemisztikus kőszobra áll.
A berendezéshez használt összes anyag helyi forrásból származik, az étkezőasztalt, a függőlámpát és a polcokat guadalajarai kézművesek készítették.
„A Xokol a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy megőrizze és felélessze a mexikói őslakosok kulináris hagyományait, és kortárs módon megossza azokat a szélesebb közönséggel" – tették hozzá az építészek.
Szintén Mexikóban találjuk ezt a gyönyörű házat, ahol minden centiméter a dizájnról szól, és ezeket az álomszerű lombházakat.
(Forrás: Dezeen, képek:Rafael Palacios/Dezeen)
ODAmx | Rubén Valdez | Xokol | mexikó | őslakos | étterem
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!