Az étkezés kollektív rituáléját ünnepli ez a meghitt mexikói étterem

A mexikói ODAmx és Rubén Valdez építész egy volt szerelőműhelyet alakított át szürke és barna színekbe burkolózó étteremmé.

A Guadalajarában található Xokol 2017-ben nyitott egy kisebb helyen, ahol mindössze négy asztal kapott helyet, amelynél tizenhatan fértek el. Az étterem 2020-ban költözött át ebbe a nagyobb épületbe, ahol szerettek volna minél többet megőrizni az intimitásból, valamint az étkezők és a séfek közötti kapcsolatból.

A Xokolban az evés kollektív rituálévá válik. A tér építészete katalizátorként hat a mexikói kulináris hagyományok újraértelmezéséhez és a közösségi élményhez, amelyben nem léteznek határok a vendégek, a személyzet és a főzés között"

mondják az építészek.

Az étterem belseje minimalista, kolostori jelleget ölt, köszönhetően a falakat és a mennyezetet borító sötétszürke stukkónak, valamint a nyitott konyhában látható fekete agyag sütőlapoknak. A visszafogott tónusok kiemelik az ételek természetesen gazdag színpalettáját.

A beton műhelyépület külsejét nagyrészt változatlanul hagyták, csak a bejárati garázsajtó fölé tettek acélpaneleket, amelyek a vendégeket a belső térbe vezetik.

A duplamagas belső téren egy tizenöt méter hosszú tölgyfaasztal fut végig, ahol egyszerre negyvennyolc vendég foglalhat helyet és oszthatja meg az élményt.

Az asztal fölött egy ipari lámpa függ meleg fényt sugározva a teríték fölé. Az étterem közepe felett nagy tetőablak nyílik, melyet fémrács borít, erről pedig több száz kukoricacső lóg, újabb színfolttal gazdagítva az egyébként monokróm teret.

A konyha az asztallal párhuzamosan halad, csak az épület másik oldalán, a terem hátulja felé, ahol egy rácsos polcon a fermentált alapanyagokat tartalmazó edények találhatók.

Az étkezőre néző félemeletre vezető lépcsősor közepén José Dávila helyi művész totemisztikus kőszobra áll.

A berendezéshez használt összes anyag helyi forrásból származik, az étkezőasztalt, a függőlámpát és a polcokat guadalajarai kézművesek készítették.

„A Xokol a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy megőrizze és felélessze a mexikói őslakosok kulináris hagyományait, és kortárs módon megossza azokat a szélesebb közönséggel" – tették hozzá az építészek.

Szintén Mexikóban találjuk ezt a gyönyörű házat, ahol minden centiméter a dizájnról szól, és ezeket az álomszerű lombházakat.

(Forrás: Dezeen, képek:Rafael Palacios/Dezeen)

étterem | őslakos | Xokol | mexikó | Rubén Valdez

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom