Csodálatos faházak hódították meg a monumentális norvég fjordot

A Helen & Hard norvég építészeti iroda zsindelyes borítású faházakat álmodott meg a hegyoldalba, ahonnan pazar kilátás nyílik a Hardanger-fjordra.

A Woodnest faházak Odda városa felett találhatók, Sørfjorden déli csúcsán – a Hardangerfjorden egyik legbelső ágán. A Helen & Hard tervezőiroda a két kabinházat úgy alkotta meg, hogy beleolvadjon a környezetébe.

Az épületek körülbelül hat méterrel a talajszint felett lebegnek, és acéllemezek segítségével rögzítették két élő fenyő fatörzséhez.

Ezzel egy olyan egyedülálló térélményt hoztak létre, amely kapcsolódik a gyerekkor legkedvesebb szórakozásához, a famászáshoz, de közvetíti a kaland, a felfedezés rendkívüli érzését is, miközben maximális szintre emeli a természetbe való beolvadás illúzióját.

A faházak húszperces sétával érhetők el, az út során meredek, kanyargós ösvényen kell végig haladni Odda városától. A hegyoldal és a kabinok bejárata között pedig rövid fahidak húzódnak. A kabinok csupán tizenöt négyzetméteresek és a hálórészek mellett található bennük apró fürdőszoba, parányi konyha és fjordra néző nappali is.

 

A belső terek a fatörzsek körül helyezkednek el, amelyek a fő szerkezeti magot alkotják. A belső falak, a mennyezet, a padló és a beépített bútorok is fából készültek.

A Helen & Hard építészirodát 1996-ban alapították Stavangerben, Norvégiában. A cég számos izgalmas projekten dolgozik, legyen szó magánlakásokról, nagy kereskedelmi egységekről, kulturális épületekről vagy városfejlesztési beruházásokról. A stúdió a 2021-es velencei építészeti biennálén elkészítette a skandináv pavilon társasházi modelljét és egy különleges könyvtárat is tervezett.

A kortárs építészet manapság igen népszerű kabinházaira a havas lejtőn, a víz mellett, az északi fjordokban vagy egy amerikai erdőben is rábukkanhatunk. Ezek az apró házikók hihetetlenül funkcionálisak, ráadásul tökéletesen alkalmasak családi nyaralónak, kihelyezett home office-nak, vagy egy rejtekhelynek, ahová a kíváncsiskodó tekintetek elől visszavonulhatunk. Az építészeti stílus legjobbjaiból válogattunk.

(Fotók: Sindre Ellingsen)

nagy sztori | építészet | kabinház | norvégia | fjord

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom