Az óceánparti sziklák tetején álló Cliff House az elmúlt év utolsó napján volt utoljára nyitva.
A száznyolcvan alkalmazottat foglalkoztató ikonikus étteremnek a többi vendéglátóhelyhez hasonlóan igen nehéz éve volt. Előbb a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában megszüntette a beltéri étkezés lehetőségét, majd tíz hétre leállt. Hiába kínáltak elvitelre ételeket, a nyári szezon alatt kiderült, hogy az átmeneti megoldás hosszú távon nem fenntartható.
Ráadásul további gondok akadtak az étterem és a National Park Service között megkötötött és 2018-ban lejárt szerződés meghosszabbítása körül, amelyek a Covid–19 negatív hatásaival együtt végül a patinás hely végzetét okozták.
A nemzeti kincsként számon tartott étterem San Francisco egyik jelképének számít. 1863-as építése után több átalakuláson is keresztül ment; az első, igen szerénynek mondható favázas szerkezete egy 1894-es tűzvész során megsemmisült, hogy aztán egy francia kastély mintájára történő újjépítését követően túlélje az 1906-os San Franciscó-i földrengést (a következő évben meg leégett...). A harmadik és egyben jelenlegi, neoklasszicista arculatát 1909-ben kapta meg, 2004-ben pedig újabb felújításon esett át.
Százötvenhét éves története során öt amerikai elnök is felkereste, óceánra néző, lélegzetelállító panorámájában az író Mark Twain is gyönyörködött.
A Cliff House elvesztése egy korszak végét jelenti, bár a hely közönsége a több mint egy évszázad alatt folyamatosan átalakult; kezdetben a helyi elit látogatta, az utóbbi években már mindenki kedvencének számított. Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a Bay Area egyik legfontosabb épületének további sorsa.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, forrás: Matadornetwork, Guardian, LA Times)
hely | étterem | kalifornia | san francisco | ikonikus | bezár
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!