Ezen az új, világrekorder hídon hat perc alatt kelhetsz át Európából Ázsiába

Átadták a Dardanellák fölött átívelő, 1915 Canakkale nevű szuperhidat Törökországban.

A Gallipoli és Lapseki városokat összekötő híd 4608 méter hosszú és a világ legnagyobb támaszközű függőhídjának számít. Tornyai 318 méter magasak.

A nevében szereplő 1915 a Dardanellák ostromának évére, 2023 méteres középső támaszköze pedig a Török Köztársaság kikiáltásának centenáriumára utal.

A munkálatok szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2017 márciusában kezdődtek mintegy ötezer építőmunkás részvételével. A hidat török és dél-koreai cégek építették egy 2,5 milliárd eurós beruházás keretében.

A 1915 Canakkale a negyedik híd Törökországban, amely összeköti az európai és az ázsiai partokat.

Eddig az Anatólia és a Gallipoli-félsziget között közlekedő járművek a Dardanellákon csupán egyórás kompozással tudtak átkelni, ami a várakozási idővel együtt akár öt órát is jelenthetett.

Ez az út mostantól körülbelül hat percet vesz igénybe.

A hídpénz 13,5 dollár (kb. 4500 forint).

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

legnagyobb | ázsia | 1915 canakkale | törökország | híd

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom