Csak egy készenléti terv mentheti meg az idei francia pezsgőgyártást

Ahogyan arról már a Roadster is beszámolt, Franciaország-szerte a rendkívüli időjárási körülmények komoly károkat okoztak a szőlőtermelésben. Az áprilisi fagyok az ország szőlőültetvényeinek mintegy nyolcvan százalékát érintették, majd később Provence-ban pusztított az erdőtűz. Ennek ellenére az országban szeptember 6-án megkezdődhetett a szüretelés, ez sem ad azonban túl sok örömre okot.

A Comité Champagne – a pezsgőgyártók hivatalos kereskedelmi szövetsége – bejelentette, hogy a régió hozamának akár hatvan százaléka is elveszhet az idei rossz időjárási körülmények miatt. Pontosabban a szervezet szerint az áprilisi, tizenkét napig tartó fagy harminc százalékkal csökkenthette a termést, majd a tavaszi hosszan tartó esőzés a penészgombáknak kedvezett. A helyzetet tovább rontja, hogy a régiót többször is jégeső sújtotta, és több mint ezerkétszáz hektár szőlőültetvényben okozott károkat, ami így a teljes termés felének elvesztésével járt.

Mégis minden kár ellenére az optimizmus győzedelmeskedett a szüret megkezdésekor. A szervezet szerint a pezsgőgyártók már hozzászoktak ahhoz, hogy nehéz körülmények között dolgoznak, és kifejezetten büszkék arra, hogy

minden évben felül tudnak emelkedni ezeken a nehézségeken, és kiváló minőségű pezsgőkkel tudják ellátni a piacot.

Bármennyire alacsony az idei termés, nem kell nagyobb pezsgőhiánytól tartani. A Comité Champagne tulajdonképpen egy egész régióra kiterjedő tartalék készletrendszert működtet, ahol a termelőknek félre kell tenniük a készletükből, hogy a gyengébb szezon után is ki tudják elégíteni a keresletet.

Mint ismert, a francia mezőgazdasági minisztérium nyári becslése szerint a hozam hasonló lesz az 1977-eshez, amikor a szőlőtermést a pusztító fagy és a nyári záporok csökkentették, így a 2021-es évjárat mélypontot jelenthet az ágazat szereplői számra.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty Images)

pezsgő | champagne | pezsgőgyártás | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom