Bő tíz év múlva egy darab szemét sem lesz ezen a dán szigeten

Bornholmban 2032-re minden szemetet újrahasznosítanak vagy megjavítanak.

A Balti-tenger déli részén megbújó, 588 négyzetkilométeres és 40 ezer lakosú Bornholmot évente 600 ezren keresik fel, leginkább azért, mert arrafelé szinte mindig süt a nap, de jelentős csábítóerővel bírnak még a kerek templomok és a sziklás tengerpart is.

A helyiek viszont azt remélik, hamarosan történelmet írnak majd, mert nincs náluk szemét.

Bornholmnak van egy meglehetősen rossz állapotú hulladékégető üzeme, ezért a sziget vezetése úgy döntött, hogy a felújítás vagy a csere helyett más irányt választ. "2032-re nem lesz több hulladék a Bornholmban. Minden eldobott holmi olyan erőforrásnak tekinthető, ami újrahasznosítható az egész közösség javára" – jelentette be ezzel kapcsolatban a sziget hulladékkezelője.

Bár a pontos részletek még nem ismertek, az alapelvekről már lehet tudni ezt-azt. Például a lakosok könnyen újrahasznosítható tárgyakra (fémre, műanyagra, üvegre, papírra és kartonra) válogatják majd a hulladékot, amelyekből aztán többek között halászhálókat, szigetelőanyagokat és más műanyag eszközöket gyártanak az újrafeldolgozóban.

A szerves hulladékokat, továbbá a kerti és parkhulladékokat energiává alakítják át, az energiahasznosításból származó, tápanyagban gazdag maradékot a sziget mezőin, kertjeiben és parkjaiban műtrágyaként használják fel.

Arra ösztönzik a lakosokat, hogy használják ki az újrahasznosítás lehetőségét, illetve vásároljanak szemétből készült termékeket.

A szigeten a bútoroktól a gyermekruházatig szinte mindent újrahasznosítanak, a kerékpároktól a konyhai eszközökig igyekeznek rengeteg mindent megjavítani. Az általános iskolásoknak pedig megtanítják, hogyan lehet hasznosítani a hulladékot, hogy az pozitív hatással legyen a természetre.

Ez is érdekelhet:

Ezek a világ legzöldebb városai

Szerencsére egyre több olyan város van világszerte, amelynek Földünk védelme nem csupán papíron fontos. Nézzük a világ legzöldebb városait!

(Forrás: MNN, fotók: Getty Images)

mentes | zöld | Dánia | szemét | tiszta

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom