Huszonöt hely, ahová el kell jutni

Összeszedtük kedvenc, wanderlust-generáló célpontjainkat. Milyen helyek villantak fel a radarunkon? Kitaposott ösvényen kívül eső célpontok és nagyvárosok kevéssé frekventált, feltörekvő kerületei, tengerparton kanyargó autóút, észak-amerikai borvidékek, hajózás a Balti-tengeren, urbánus hip erőcentrumok, szofisztikált hotelek, és még tucatnyi más. Huszonöt célpont inspirálódni, relaxálni, új kalandokat keresni. 

Kanadai borvidék? Akad ilyen

Az Okanagan-völgyben mostantól kiváló szállodákból is választhatunk.

Nagyjából egész Kanadára ráaggathatjuk a "megkapó természeti környezet" szókapcsolatot, de a nyugati végeken fekvő Okanagan-völgyre ez hatványozottan igaz. A terebélyes ország kevés borvidékeinek egyikét találjuk errefelé, ami számos borkedvelőt idecsalogatott már. Abban viszont talán mindannyian egyetértenek, hogy régóta hiányoznak a régióból a minden igényt kielégítő, divatos szállodák. Jó hír, hogy akad két kivétel: a lakosztályait tekintve kiemelkedő The Idabel Lake Resort és a hagyományosabb vonalat követő Walnut Beach Resort.

A Francia Riviéra eszenciája

Marseille-ben elég mozgalmas kikötői életre számíthatunk.

Megannyi pozitívum sorolható fel a "mellette" rubrikában, hogy átmenetileg miért lakjunk egy kikötő szomszédságában Marseille-ben. Az állandó  nyüzsgés és a tengerpart közelsége tartozik ide első körben és akkor még nem beszéltünk minden idők leghatásosabb brutalista épületéről, a Le Corbusierhez köthető Unité d’Habitationról, illetve a futballrajongóknak kötelező Stade Vélodrome-ról. Megszállhatunk Rue de Paradisban egy Le Corbusier által megálmodott villában, vagy ha kalandvágyóbbak vagyunk, béreljünk egy vízparti kabint.

Vissza a természetbe

Ha a legjobb dán ízekre fáj a fogunk, irány Bornholm.

Ugyan a Balti-tengeren található szemrevaló kis dán sziget a nyolcvanas években némi identitásválságba került a halászati ágazat fokozatos visszaesésével, a helyiek kreativitásának köszönhetően ismét élet költözött ide.

A mezőgazdaság fejlődését és természet adta lehetőségek minden formáját felhasználva a legkiválóbb környékbeli hozzávalókból (például homoktövis) készülnek igazán különleges finomságok a Kadeau étteremben, méghozzá a legkiválóbb koppenhágai séfek iránymutatásával.

Idilli pillanatok egy új szuperhotelben

Decemberig kell várni Kiotó minden bizonnyal legtrendibb szállodájára.

Bár a megnyugvás érzése lassan innen is kiveszni látszik, azért a felkelő nap országa még mindig a meghittség és az intimitás szinonimája. A tradicionális Japán fővárosában számtalan szentélyben rátalálhatunk a nyugalomra. Ha decemberig el tudjuk tolni a látogatást, akkor az év végén nyíló Park Hyatt Kyotóban érdemes megszállni, ami a város következő nagy attrakciója lesz. A fenomenális Kyoyamato étteremmel egy épületben helyet kapó hotelben hetven szobát, kilenc lakosztályt, két éttermet, egy lounge-ot és egy bárt rendeznek be . Tökéletes hely ahhoz, hogy egyszerre élvezzük Kyoyamato ízei mellett a japán kertek és teaházak hangulatát.

A vikingek nyomában a Vikinggel

Tizenegy nap  élmény dús hajókázás a Balti-tengeren.

Emberközeli mérete, bensőséges hangulatú, skandináv ihletésű dizájnja és a turistaközhelyeket kerülő útvonala miatt a világ legjobb tengerjáró hajójának választott Viking újra útnak indul. Nyáron többek között egy tizenegy napos Balti-tengeri túrán csordogálva ismerhetjük meg az északi régiót: a luxusjárat Stockholmból kihajózva érinti Szentpétervárt, Tallinnt, Visbyt és Rönnét, mielőtt kikötne Koppenhágában. Valamennyi megállóhelyen olyan  látnivalókhoz is elviszik az utast, melyekről nem biztos, hogy minden útikönyvben vaskos oldalak szólnak.

Mit tudhat egy kétszáz fős uruguayi falu?

Ezen az isten háta mögötti helyen Michelin-csillagos séf készíti a vacsorát.

A gyönyörű vidéket hiába keressük Uruguay fő attrakciói között, holott a kis falu megérdemelne egy vastag betűs kiemelést. A hatvanas években a vasútállomás megszüntetése után gyakorlatilag az elfeledett kategóriába sodródott, hogy aztán egy híres argentin séf újra felrakja a térképre az alig kétszáz fős települést. Francis Mallmann egy korábbi raktárban nívós éttermet, egy öreg téglaházban pedig egy elbűvölő hotelt nyitott itt,

melyek kiegészülve az ország talán legfinomabb boraival, vonzó célponttá tették Garzónt, ahol még a tengeri szellő fuvallatainak hiánya sem fáj annyira.

Békés napfürdőzés

A spanyolországi Almeríában gondtalanul élvezhetjük a forróságot.

Ha napsütés, akkor Costa del Sol. Hiába számít Andalúzia egyik legfontosabb városának, még (?) megúszta a turistahadak lerohanását. Szinte sivatagi körülmények várnak az ókorban fontos kikötőként számon tartott Almeríában, ahol főleg erődökben, sziklákban és üvegházakban gyönyörködhetünk.

Ha belefáradtunk a felfedezésbe, a legjobb dolog, amit tehetünk, ha keresünk egy csendes öblöt, kerítünk egy széket és a parton ülve hallgatjuk a tenger moraját.

Ilyen lehet a tökéleteshez közeli autós road trip

Portugália nyugati részén nem csak a látvány miatt érdemes végighajtani.

Üljünk be egy autóba és tapossunk bele a gázba egy olyan vidék felé hajtva, ahol füves sziklák festik meg a tájképet, fűszernövények illatoznak és a szél fuvallatát sósnak érezzük, mire megérkezünk egy hosszú, homokos tengerpartra, melyet az Atlanti-óceán hullámai cirógatnak. Ez a nagyrészt felderítetlen paradicsomi hely nem más, mint a Portugália nyugati partjainál található Costa Vicentina. A környék felfedezését Sines városából indulva érdemes elkezdeni, onnan déli irányban lehet haladni a partvonal mentén, érintve szörf-édenkertként ismert Porto Covót, hogy aztán némi nyugalmat találjunk Vila Nova de Milfontes strandjainál, végül egy jót együnk a régió egyik legjobb éttermében, a Tasca do Celsóban.

Thaiföld másik arca

Ha kicsit már besokalltunk Bangkoktól.

Thaiföldről elsősorban a csillogó főváros betondzsungelének lüktetése jut eszünkbe, de ha szeretnénk látni az ázsiai ország bensőségesebb oldalát, akkor a metropolisztól három órányi autóútra lévő Uthai Thani az ideális választás. Buja erdőkkel, titokzatos barlangokkal, dörgő robajú vízesésekkel és világörökség védelme alá tartozó vadvilági szentélyekkel találkozhatunk itt. Ha esetleg még nem állunk készen egy vadregényes trópusi éjszakákra, a Ban Suan Chantita Hotelben mindent megtesznek a természet közepén is a kényelmünkért.

Nem csak a nagy hármasról szól Ausztrália

Van egy város, ahol mindenből akad egy kicsi.

Engedjük el kicsit a Melbourne, Sydney, Canberra triumvirátust és figyeljünk Ausztrália harmadik legnagyobb városára, amely égbe nyúló felhőkarcolókkal, hatalmas parkokkal és pálmafás strandokkal Miami-hangulatot hoz.

Kisebb, barátságosabb, élhetőbb hely, nagyvárosi mennyiségű látnivalóval, pedig Brisbane utcáin sétálgatva nem mindig érezhető a metropolisz-feeling. Nem szabad kihagyni a James Streetet, ahol százharminc hely csalogat az éttermektől kezdve az üzleteken át a bárokig.

Boldog születésnapot, Bauhaus!

2019-ben három múzeum is nyílik Németországban a centenárium alkalmából.

Németország Bauhaus-lázban ég: a Walter Gropius által megalapított világhírű művészeti iskola a 20. század egyik legnagyobb hatású mozgalmaként ismert, idén századik születésnapját ünnepli. A centenárium alkalmából országszerte mintegy száz helyszínen ismerhetjük meg a modernista építészetet kiállításokon és épületbejárásokon, továbbá három új Bauhaus-múzeum nyílik ebben az évben: áprilisban Weimarban, szeptemberben Berlinben és Dessauban.

A Renoir-rajongók éve

Fél Franciaország az impresszionista festő előtt tiszteleg.

August Renoir száz esztendővel ezelőtti halálának évfordulója december hónapra esik. Franciaország több pontján neki dedikálják a 2019-es évet, így számos olyan helyet kereshetünk fel, ahol az impresszionista festőművész élt vagy alkotott. Ilyen Párizsban a Montmartre múzeum és a Renoir-kertje, vagy a Croissy-sur-Seine közelében lévő Musée de la Grenouillère. Essoyesban található egykori nyári rezidenciáján láthatunk állandó kiállítást az életéről és a munkájáról, a Francia Riviérán pedig – egészen pontosan Cagnes-sur-Merben, ahol utolsó tizenkét évét töltötte – tizennégy festményében és további harminc alkotásában gyönyörködhetünk.

Houston, nincs baj

Van viszont lehetőség bejárni a NASA-város komplexumait.

Az USA negyedik legnagyobb városában és egyben az Államok űrkutatási központjában a kulturális és gasztroélet is kiemelkedő, de természetesen legfőbb vonzereje a Space Center.

A hatalmas komplexumban mindent megtudhatunk a NASA-ról és az űrkutatásról, láthatunk űrsiklót, felmehetünk egy Skylab-űrállomásra, megérinthetünk Holdról származó kőzetet, részt vehetünk repülés-szimulációkon is.

Holdünnep

Egy egész fesztivált szentelnek a holdra szállás tiszteletére.

Július 20-án szerte a nagyvilágban megünneplik a holdra szállás ötvenedik évfordulóját. Angliában Apollo-kiállítással tisztelegnek a korszakos léptékű esemény előtt a leicesteri National Space Centre-ben, de a legjelentősebb programsorozatért Londonba kell majd utazni a nyár közepén. A Moon Festivalon a Hold-tematikájú underground dzsesszestektől kezdve az éjféli futóversenyeken át az utcabálig számos csillagászati és űrutazással kapcsolatos eseményen vehetünk részt.

Ahol Madrid leleményes figurái alkotnak

Ebben a kerületben gyakorlatilag minden a kreativitásról szól.

Ugyan némileg messze van a spanyol főváros centrumától, de az elmúlt években kreatív fiatalok tömege költözött ki a San Isidro & Opanel kerületbe, továbbá egy halom cool intézmény is itt vert tanyát. Ilyen az Istitutio Europeo di Design Fab Lab nevű 3D nyomdája/innovációs laborja, amely egy egykori textilgyár épületét foglalta el. De említhetnénk az Alvaró Catalan de Ocón dizájnstúdiót, a kreatív ügynökségként és artizán shopként is működő Fikera & Quiche-t vagy az Urgel 3-t, egy kortárs galériát. Enni-inni az Astral Cafeteriában vagy a Restaurente Melgarban érdemes, de a környék egyébként is tele van stílusos helyekkel.

Róma válasza New York Bushwickjére

Az olasz főváros művésznegyede, ahol a helyi Toldi mozit is megtaláljuk.

A központtól huszonöt percnyi metrózásra fekvő Pigneto főként bárjairól, éttermeiről és éjszakai életéről nevezetes, artisztikus, nyers, tele bringásokkal, street arttal, galériákkal, művészmozikkal, utóbbiban nagy szerepe lehet a kerülethez erősen kötődő egykori olasz rendezőnek, Pier Paolo Pasolininek.

Az egyik legmenőbb hely a Kino, ami független filmeket vetítő arthub, mondhatjuk, a római Toldi, hogy mi is bedobjunk egy hazai analógiát.

A korábbi rossz hírű kerületben a Rostiba érdemes leginkább beülni enni, ami egy egykori szerelőműhelyben kialakított hangulatos bisztró.

Kávézás és hipszterkedés Koppenhágában

A kerület, ahol egy város egybegyűjti az indie-ket, neonomádokat és hipsztereket.

Hadd legyünk kicsit felületesek: Nørrebro az Koppenhágának, ami Kreuzberg Berlinnek. Itt száz kilométeres körzetben legmagasabb az négyzetméterre eső szakállas férfiak, baristák és tetovált karú lányok száma. Mit szeretnek a hipszterek? Lazulni – legyen az kávézó, park vagy bármi, és trendi, különutas tevékenységekben részt venni. Kávézóknak ajánljuk a Mirabelle-t vagy a Møller Kaffe og Køkken-t, vagy a Laundromat Cafe-t, ahol az ember a szennyes kimosása közben el is fogyaszthat egy remek cortadót.

Az egykoron munkásnegyednek számító kerület egyik különlegessége két hatalmas indián sátor, vagyis tipi, ahol társasjátékozni, inni és beszélgetni lehet, de ne hagyjuk ki a Jærgersborggade, Elmegade és a Ravnsborggade utcákat sem.

A londoni hip erőcentruma

Ha egész Anglia legcoolabb helyét keressük, errefelé találjuk.

A kelet-londoni Dalston a központtól mindössze öt-hat kilométerre lévő go to hely, ha határokat feszegető művészekről, vintázs-shopokról, bakelitlemez-boltokról, és teljesen fura üzletekről van szó. A Farm például egy városi kertészkedős vállalkozás hq-ja, ami egyben kávézó, coworking iroda és rendezvényhelyszín. A Cafe Otót nemrégiben nevezte az olasz Vogue Anglia legcoolabb helyének, és akkor még nem beszéltünk a zéró hulladékot termelő piacairól, galériákról, és az olyan, a The Guardian által is ajánlott bárokról, mint a Shacklewell Arms, a High Water, a Viva vagy a Dalston Curve Garden.

Öntudatos turistamágnes

A katalán főváros Gracia nevű kerülete nem csak a Park Güellről szól.

Barcelona fantasztikus hely, hibáival együtt is az emberi civilizáció egyik legnagyszerűbb metropolisza. Kerület legyen a talpán, amelyik ki tud tűnni olyan negyedek közül, mint a Barceloneta, a Barri Gotic, a Ciutadella vagy az El Born közül, de a Gracia egyre többek coolradarján jelenik meg villogó piros pontként. Minek is köszönhető ez a teljesítmény? Gracia turisztikai csodacsatára a Park Güell, Antoni Gaudí mesterműve, amely mágnesként vonzza a turistákat, de emellett is ezernyi dolgok várja a felfedezőket. A negyed főutcája, a Carrer de Verdi tele van éttermekkel, bárokkal és kis galériákkal, olyanokkal, mint a Galeria Miquel Alzueta és a Galeria Paspartu. Az utcában egymást érik a független dizájnerek és divattervezők boltjai, a különböző nemzetek konyháit képviselő streed food spotok, de a kevésbé forgalmas utcákban is bőven lehet érdekességeket találni. Ez a kerület csak a 19. században lett Barcelona része, a helyiek öntudata mégis olyan erős, hogy nem is tartják magukat barcelonainak: ők bizony garciaiak!

Megpihenni Jereván tetején

Örményország valamiért kiesik a látókörünkből, pedig van mit nézni ott.

A télen fogvacogtatóan hideg, nyáron ellenben tűzforró kaukázusi csodaország – főként évszázadokra visszanyúló történelmi emlékeinek köszönhetően – számos érdekességet rejt.

Jereván például a világ egyik legősibb városa, ahol az édes baklavától a töltött szőlőlevekig a helyi ízekkel való ismerkedés az egyik fő feladat, de az is nagyszerű program, ha leülünk a város tetején a Cascade lépcsőin, és csak figyeljük a fővárosi élet pillanatait. Pazar látványt nyújtanak Örményország olykor hátborzongató tájai és látnivalói; a hófödte Ararat hegység, és az ország legszebb vallási építményének tartott Geghard kolostor.

Karibi romantika, de nem a megszokott helyeken

Puerto Rico valamivel diszkrétebb, mint a szomszédjai.

Ha a Karib-térséget választjuk, előbb jut eszünkbe Kuba, Jamaica, de még a Dominikai Köztársaság is, mint az Egyesült Államok társult állama. Az amerikai hatás több ponton érezhető a spanyol ajkú országban, ahol lépten-nyomon a hispán gyarmati építészet remekeibe botlunk bele – már amikor a szűk utcákon sétálgatunk, és nem valamelyik légkondicionált helyiségben próbáljuk túlélni az olykor sivatagi forróságot. Fővárosa sterilebb és visszafogottabb, mint Havanna, strandjai Miami Beachet idézik. Puerto Ricót a homokos tengerpartok híveinek ajánljuk: Bonqueron Beachen pálmafák adnak árnyékot, szörfözőknek a Rincon Beach kínál izgalmakat, míg a kókuszligetekkel körbeölelt lagúnai romantikáért Luquillo Beachre kell menni.

Igazi dél-amerikai klasszikus

A chilei főváros minden szegletében hozza a kontinens hangulatát.

Santiago de Chilében mesélő történelemre, háttérből figyelő hatalmas hegyekre, rengeteg látnivalóra és persze sok marhahúsra számíthatunk. Október és április között a legjobbak az időjárási viszonyok, olyankor kevés csapadékkal kísért kellemes meleg fogadja a látogatót, aki Santiago központi terét, a Plaza de Armast tekintheti origónak, onnan könnyedén elérhetőek a spanyol gyarmati építészet remekei, a nyüzsgő Providencia negyed, vagy az élőzenés mulatságairól ismert bohém Bellavista.

Olaszország északi részén mindig jó lenni

Észak-Itália eszenciáját kapjuk a mini-Velenceként emlegetett tartományi központban.

Cividale del Friuli úgy tizenöt kilométerre fekszik Udinétől, melynek Longobárd temploma és Dómja mellett az Ördög-hídja számít messze földről híres jelképének.

A Natisone folyó fölött egy természetesen kősziklán nyugvó, húsz méter magas, két boltíves átkelőn állva és az elénk táruló panorámát csodálva érezhetjük, hogy jó helyen vagyunk.

Szokatlan fesztiválok és szokatlan ételek

A mexikói Oaxacában a térség egyik legfontosabb ünnepének házigazdája.

Nem ide összpontosul a figyelem, ha Mexikóról van szó, de a helyzet hamarosan változhat. A város a koponya ünnepéről (Dias des los Muertos) ismert igazán, ami egész Latin-Amerikában az egyik leglátványosabb fesztivál. Október végén a családok előkészítik a sírt a visszatérő szellemeknek a vidám hangulatú ünnepre, majd a sírokat és az otthoni oltárokat színpompás virágokkal díszítik. Oaxaca csak úgy tobzódik a gyarmatosítás korabeli épületekben és a szabadtéri piacokban – utóbbiakon mindenképp érdemes megkóstolni a tlayudát (tortilla sertéshússal, babbal és sajttal), valamint a kacsahúsos tacót és a füstölt polipot.

Lelket simogató virágoskert

Passzív pihenéshez hibátlan választás a portugáliai sziget.

Akkor érdemes Madeirára utazni, ha feltöltenénk az akksinkat. A nagy csobbanások helyett a sétákról és a kirándulásokról szól az Atlanti-óceán virágoskertje – merthogy így nevezik a rendezett, tiszta szigetet. Madeira jelképe az estrelica, vagyis a papagájvirág, amely lényegében egész évben virít a bokrokon. Az egyedi hangulatú szigeten garantáltan jó lesz a közérzetünk, még abban az esetben is, ha a helyi legendárium szerint akár egy napon belül is átélhetjük a négy időjárási szezont.

A cikk megjelent a Roadster magazin első számában. A másodikra már nem kell sokat várni, ugyanis október 15-én már kapható lesz a jobb újságárusoknál és a Libri üzleteiben.

Ez is érdekelhet:

Bakancslista 2019-re: huszonöt hely, amit látni kell idén

Persze nem lesz könnyű valamennyit kipipálni, talán nem is lehet, de felfoghatjuk afféle motivációs listának is.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

nagyvilág | bakancslista | úti cél | utazás | lista

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom