Ezekben az erdei házakban csak úgy suttognak a vadon szavai

Bizony gyakran megesik, hogy alkalomadtán elvágyódunk a hegyek közé, és legszívesebben magunkra zárnánk a nagyvilág ajtaját. Ilyenkor egy kis kuckóban húznánk meg magunkat, és csak a csendre, no meg a természet zajaira figyelnénk. Mutatunk öt házat, ahol ezeket megtehetjük.

Meghittség és intimitás Coloradóból

A 2008-ban épült Whiskey Ridge eredeti tulajdonosai olyan házról fantáziáltak a Gore Range és New York Mountains által átkarolt völgyben, amely elég tágas ahhoz, hogy esetenként vendégül láthassanak egy nagyobb számú baráti társaságot, ugyanakkor a hétköznapokban megőrizze az ott élő két ember intimitását.

Legnagyobb megelégedettségükre a tó partjára megálmodott projekt pontosan ilyen lett, ráadásul ez a természetközeli hangulat csak úgy árasztja magából a meghittséget.

A művészet és a funkció tökéletes házasságaként aposztrofálható modern műalkotásnak tűnő házban nem kevesebb mint kilenc fürdő- és hét hálószoba található (ebből három a toronyban van), a főépülethez tartozó medence szomszédságában pedig berendeztek egy mini edzőtermet is. Összesen hetven hektáron terül el a birtok, melyet privát és félig magánösvények határolnak. Szinte zavartalanul telhetnek arrafelé a mindennapok, mert a legközelebbi szomszéd tízpercnyi járóföldre van innen, ha viszont kimozdulnának az ott élő szerencsések, a világszínvonalú sícentrumokért (Beaver Creek, Vail Villages) alig kell autózniuk.

Ebben a coloradói vadonban felhúzott szentélyben elfelejtődik az idő

A West Lake Creeken felhúzott ház tényleg olyannak tűnik, mint ami akkor jelenik meg lelki szemeink előtt, ha elvágyódnánk a hegyek közé, és legszívesebben magunkra zárnánk a nagyvilág ajtaját.

T alakú ház Spokane vadregényes környezetében

A 2014-ben létrehozott birtok főépülete nagyrészt újrahasznosított, tartós acélból készült, de valamennyi felhasznált anyagot úgy választottak ki, hogy az tekintettel legyen a környezetre (esővíz-összegyűjtő technológiával is ellátták, amely visszajuttatja a csapadékot a talajvízbe).

Arra a környezetre, amely egész egyszerűen tájképfestészetért kiált.

Nem csupán a szomszédos Riverside Park látnivalói tűnnek föl a hatalmas üvegablakok mögül, hanem rálátni a völgy mellett a hegyekre és a folyóra, sőt, még Spokane városának sziluettjeire is.

A szikla szélére épített hatalmas ház felső szintje a kuckózós, privátabb résznek ad otthont, míg a konyhával, étkezővel és kandallóval feldobott, üvegfalú nappalival felszerelt földszint a családé és a közösségé. Mindegyik évszakban és napszakban elképesztően hangulatos rezidenciáról van szó, de ha egyet-egyet ki kellene emelni, talán a nyár lenne az egyik (kolosszális élmény lehet a diszkrét medencéjében ejtőzve csodálni a panorámát), illetve az alkonyat a másik: a naplementét a gigantikus ablakokon keresztül a nappaliban pihengetve követhetjük.

Nehéz eldönteni, hogy ez a rezidencia vagy a környezete hívogatóbb

A Spokane-ben felhúzott T alakú ház tökéletes példa arra, hogyan olvad egymásba a természet, valamint az ember alkotta tökéletesség.

Noé háza magyar ötletgazdától

Itthon már rendelhető a sorozatgyártásban készülő Noah ház első, 137 m²-es, 50 m² teraszos változata, jelenleg pedig 100+40, illetve a 160+60-as változat gyártmányfejlesztésén dolgozik a cég. Európában már bejegyezték a szabadalmat, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kínában pedig folyamatban van a visszaigazolása.

De mi is ez a ház, amely akár negyven-ötven nap alatt elkészül, maximálisan környezetbarát, és még mobil is?

A Csendes-óceánon hajóztam, volt időm ilyeneken gondolkodni

– mesélt a Noah House első pillanatairól Blaskovich Ákos ötletgazda, alapító az Energiaoldal-nak. Alapvetően emberi életre alkalmatlan tájon, „a világ legnagyobb vízfelületén” haladt, egy kicsi hajóval, ahol viszont mindene megvolt. Napelem termelte, akku tárolta az áramot, egy berendezés tengervízből ivóvizet készített, Blaskovich pedig arra gondolt, hogy ugyanez a hajó működne a szárazföldön, házként is. Gondolta, vesz egy ilyet, miután partot ér, csakhogy kiderült, ilyen ház nem létezik sehol a világon.

Levédette tehát az ötletet, amely alapvetően létező rendszereket integrált. Így jött létre a Noah ház, azaz Noé háza, ami olyannyira független, hogy még közmű sem kell hozzá: maga termeli az elektromos energiát, biztosítja a vizet, és mivel talajcsavarokon áll, szétszedhető, és elvihető bárhová. Még törmeléket sem hagy maga után, a természet jóformán érintetlen marad.

A Noah Ház háromféle mérete elég rugalmasságot biztosít, továbbá a belső dizájnban szinte korlátlan variációs lehetőségek rejlenek. Mindazonáltal egy rendkívül gondosan megtervezett épület, aminek minden négyzetcentimétere funkcióval bír. Tehát a ház mérete, a belső falak helyzete egyedileg nem nagyon variálható, ám a szobák funkciója bármi lehet.

A Csendes-óceánon született a magyar rezsimentes ház

A Noah House olyannyira független, hogy még közműre sincs szükség hozzá. Nincs ökológiai lábnyoma, alkalmas viszont sorozatgyártásra, ezért megfizethető. Blaskovich Ákos találmánya itt van egy karnyújtásnyira.

Menedékjellegű kuckó az Államok keleti partjainál

A nálunk talán nem annyira közismert Squam tó az Egyesült Államok keleti partján terül el a Fehér-hegység lábánál. A nagyjából negyed magyarországnyi területű New Hampshire pedig az USA legkisebb, ám legszebb államainak egyike, ahol dél felé haladva a festői hegyeket síkságok, majd az óceán látványa váltja föl. Ilyen megkapó környezetben építette fel a 2007 óta működő, főként lakóházakban utazó Murdough Design a Squam Lake Cabin névre keresztelt álomotthont.

A Squam Lake Cabin elképesztően tágas és világos, a nappali, konyha, étkező hármas alkotta belső tere önmagában eléggé hívogató, miközben a hálószobái hangulatos kuckójelleget árasztanak. Maga az emeletes ház szinte észrevétlenül olvad bele a sziklák és a fák határolta környezetbe. Homlokzata a tóra néz, melynek víztükre szép időben visszaveri a fényt a nappali falaira. Egyik legmenőbb része egészen biztosan a terasza, ahol kis túlzással talán még horgászni is lehet, miközben egy napozóágyon eltunyulva pihengetünk.

Ha egyszer valahová el kell bújni, akkor ebben a házban rejtőznénk el

Menedékház az Egyesült Államok legkisebb, ám egyik legszebb államában valahol az erdő mélyén, a fák és a sziklák között.

Videoklip-kompatibilis világos kégli a kanadai erdők mélyén

A Bohlin Cywinski Jackson tervezte igen mutatós erdei ház Kanada zord hegyeinek vidékén bújik meg. Elsőre szokatlan és meghökkentő látványt nyújt, hiszen a környék jellegzetes faházaival ellentétben a skandináv stílusra hajazó szögletes szerkezetben épült. A háromemeletes síház két szárnyból áll, melyeket egy központi lépcső kapcsol össze. A hálószobákat szétszórták az épületben, akadnak köztük emeletes ágyakkal a garázs fölött berendezettek, mint ahogy külön helyiséget kaptak a gyerekek és a nyugati oldalon pihenő sífelszerelések is.

Viszonylag új sícentrumnak számít a kanadai Sziklás-hegységhez tartozó Kicking Horse Resort, melyhez közel épült ez a nyárfák és lucfenyők által körülölelt, hagyományos hegyi menedékházak hangulatát megidéző díjnyertes, modern otthon. Egy tizennégy fős baráti társaság vagy családi kompánia fér el kényelmesen a videóklipekbe illő, hatalmas üvegablakokkal díszített világos kéglibe.

Síelés helyett inkább ki se dugnánk az orrunkat ebből a házból

Ha lehetne folytatása az ikonikus Last Christmas című klipnek, jó eséllyel ebben a kanadai erdei házban forgatnák le.

Noah House | colorado | kabin | Whiskey Ridge | usa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom