Akkor a legszebb, amikor hajnalban mögé ér a Hold – Tíz titok a Golden Gate hídról

Négy éven át építették, akkoriban 27 millió dollárba került. Írtak hozzá szívhez szóló költeményt, tiszta időben az egész várost és az Alcatrazt is láttatni engedi. Naponta százezer autó halad át rajta, kétszáz embernek ad munkát. San Francisco és a világ talán legismertebb hídja a közelmúltban volt nyolcvanesztendős. 

Miért hívják Golden Gate hídnak, amikor nem is arany?

Nevének pontos eredetére nincs egyértelmű utalás, de a legtöbbször John Frémont vezérőrnagy-felfedezőhöz kötik a keresztelőt; a San Francisco-öblöt és a Csendes-óceánt elválasztó szoros a bizánci torkolatra emlékeztette őt.

Egy átkelő felhúzása már a 19. század közepén felvetődött, ám a szakemberek egy része szerint az erős dagálykor örvénylő tengervíz, a viharos szelek és a köd miatt lehetetlennek tűnt az építkezés.

Akkor mégis milyen színű?

Szinte mindenki azonnal rávágja, hogy piros. Pedig nem. Hivatalosan International Orange színben pompázik, ami egy mélyebb vöröses árnyalat. Így jóval figyelemfelkeltőbb az erre haladó repülőgépek számára a gyakran ködbe burkolózó San Franciscó-i öbölben.

Eredetileg feketére és sárgára festették, aztán új köntöst kapott, mert ez jobban illett a tájhoz.

Amikor hídmunkások éppen festik a hidat, az arrafelé bóklászó turisták közül sokan megkérik őket, hogy a pingálják a cipőjüket vagy a kabátjukat olyan színűre, mint a híd.

Kifesthetem a házam hasonló árnyalatúra?

Azt nem tudjuk megmondani, milyen reakciókat vált majd ki a családtagokból és a szomszédokból, de a válasz: igen. A híd hivatalos honlapján meg lehet találni a pontos színkódot, úgyhogy utána irány a legközelebbi festékbolt, ahol könnyedén ki tudják keverni.

Minden évben újra kell festeni?

Nem kell. A felső rétegen szoktak átmenni időnként, környezetbarát festékkel. Vannak azonban olyan részei, melyek teljesen új külső réteget kaptak.

Hogyan történik a híd festése?

Kétévente ellenőrzik a mérnökök a híd minden négyzetcentiméterét, azt követően tudják pontosan megmondani, pontosan mely pontjait kell átfesteni. A munkások védőfelszerelésben végzik a feladatukat: először homokfúvással eltávolítják a régi réteget, majd a tíz milliméter vastag alapra egy köztes és két felső réteget mázolnak.

Akár hónapokig is dolgozhatnak vele.

Meddig bírja a réteg?

Attól függ, mely részei és azok mennyire vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, de alapvetően huszonöt-harminc évig még biztosan kitart. Akadnak olyan pontjai, ahol bizony még az eredeti festést találjuk.

Milyen hangot hallhatunk sűrű ködben?

Köd miatt leromlott látási viszonyok esetén négy ködszarvból érkező jelzést kapnak a hajók, amikor hat mérföldre megközelítik a hidat. Természetesen valamennyi hajónak van saját GPS-berendezése, de nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy csupán néhány méter a látótávolság ködös időben.

Kik vigyáznak ránk?

Cowboys of the Sky-nak, azaz az Ég cowboyainak nevezik azokat a Golden Gate-en dolgozókat, akik a hídra öngyilkossági szándékkal felmászókat hivatottak megmenteni. A híd sajnos az egyik legnépszerűbb helyszín azok körében, akik el akarják dobni maguktól az életet. Tavaly szeptemberben kezdték el az ún. biztonsági háló építését, amely a tervek szerint nem csak elkapná a mélybe zuhanókat, hanem elrettentő példaként is szolgálna.

Tényleg van a hídnak verse?

Mindjárt kettő. Valamennyit a híd építésekor főmérnökként dolgozó és az 1937. május 28-i gépjárműforgalom-átadáson részt vett, majd nem sokkal utána elhunyt Joseph P. Strauss írta. A költemények A hatalmas feladat elkészült és a The Golden Gate Bridge címet kapták.

Csak járművek hajthatnak rá?

Nem titok, hogy a hatsávos út mellett gyalogosan és kerékpárral is lehet közlekedni, plusz a híd gyakran ad helyet tömegsport-rendezvényeknek. A szorost egy komppal is bejárhatjuk.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Golden Gate híd | san francisco | egyesült államok | titkok | érdekességek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom