Kiderült, hol élnek a világ legboldogabb emberei

Az elmúlt évtizedben a World Happiness Report minden esztendőben felállít egy rangsort azzal kapcsolatban, hogy több mint 150 országban hogyan értékelik az életminőségüket az emberek. A cél: megtalálni a világ legboldogabb országait. Idén is megcsinálták.

Az elmúlt négy évben rendre Finnország szerezte meg az első helyet, a legfrissebb jelentésből pedig az derült ki, hogy nincs meglepetés:

az északi ország ismét a lista élén végzett.

A nagylelkűség, az együttérzés, az életvezetési szabadság, a társadalmi támogatottság és a várható élettartam – ezeket a tényezőket vizsgálták az értékelésben, az egyes országok pedig egy tízpontos skálán kaptak pontszámot.

A világ legboldogabb országa tehát Finnország (7,821-es átlagpontszámmal), megelőzve Dániát (7,636) és Izlandot (7,557).  Az Egyesült Államok "csak" tizenhatodik lett, három helyet javítva tavalyhoz képest.

Magyarország pedig nyolc helyet visszacsúszva az 51. helyen végzett.

Idén a legjelentősebb előrelépést három kelet-európai ország – Bulgária, Románia és Szerbia – könyvelhette el, míg a legnagyobb visszaesést Libanon, Venezuela és Afganisztán.

Az első tíz helyezett:

  • Finnország
  • Dánia
  • Izland
  • Svájc
  • Hollandia
  • Luxemburg
  • Svédország
  • Norvégia
  • Izrael
  • Új-Zéland

Bár 2021 nagy részét ismét az emberek életét felforgató világjárvány uralta, van jó hír is. A Gallup World Poll felmérésében megfigyelt mindhárom, kedvességre vonatkozó cselekedet tekintetében figyelemre méltó növekedés látszott. Az idegeneknek történő segítségnyújtás, az önkéntesség és az adományozás mértéke 2021-ben a világ minden részén erőteljesen emelkedett, és csaknem 25 százalékkal meghaladta a járvány előtti szinteket. Mindez nagyszerű bizonyíték arra, ahogyan az emberek reagálnak a rászorulók megsegítésére, amivel boldogabbá teszik a kedvezményezetteket, illetve jó példát mutatnak másoknak.

"A rangsor legvégén olyan társadalmakat találunk, melyek konfliktusoktól és mélyszegénységtől szenvednek" – mondta Jan-Emmanuel De Neve, az Oxfordi Egyetem jóléti kutatóközpontjának igazgatója. "Ez élesen emlékeztet arra, hogy a háború milyen károkat okoz, és hogy a béke, illetve a stabilitás alapvető fontosságú az emberi jólét szempontjából."

Bár az álmok alapvetően nagyon egyéni élményeket dolgoznak fel, vannak köztük kollektív tapasztalatok is, melyek több embert érintenek, egymástól függetlenül. Ezt támasztja alá a mornings.co.uk-nek, egy olyan cégnek a kutatása is, mely a jobb alváshoz ad segítséget. A vizsgálat a Google-keresések alapján összesítette, melyek az emberek visszatérő álmai a világ különböző tájain.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

toplista | világ | finnország | legboldogabb | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom