Egyre inkább úgy tűnik, hogy az utazási élményeink gyűjtését csak jövőre tudjuk folytatni, jó hír viszont, hogy egy ízig-vérig közel-keleti gasztrokörúthoz még a lábunkat sem kell kitennünk Budapestről. Összegyűjtöttük a közel-keleti konyha három legütősebb ételét, és azt is eláruljuk, hol lehet ezeket megkóstolni a fővárosban.
A közel-keleti konyhát a gazdag ízvilág, a friss, dús zöldfűszerek, a kiváló minőségű húsok jellemzik, de a szezonális zöldségeken alapuló vegetariánus konyhájuk is páratlan fogásokat tartogat. A mezzának nevezett előtelek, a tabikh, azaz a főételek közül azonban van három, ami messze kiemelkedik.
Faszénen grillezett bárány
A libanoni konyha előszeretettel grillezi faszénen a húsokat, az egyik legnépszerűbb alapanyag pedig a bárány, ami így kellőképpen füstös ízvilágú lesz, de megőrzi a bőkezű fűszerezés ízkavalkádját is.
Korábban egy Kebbek Kasabieh-ért elég volt csak a Baalbekig elmenni, az étterem azonban januárban bezárta kapuit, így hosszú időre el kellett köszönnünk a szaftos sült hústól és a tökéletesre főtt bulgurtól.
Jó hír azonban a libanoni konyha szerelmeseinek, hogy októberben a Duna partján újra megnyit a Baalbek, hogy ismét elkápráztasson mindenkit a tradicionális arab ételekkel és vendégszeretettel.
Tökéletes falafel tahinivel
A falafel minden kétséget kizáróan az egyik legnépszerűbb vegetariánus étel a világon, amely a Közel-Kelet minden konyháján megtalálható.
A csicseriborsóból készült, frissen sült fasírtokhoz elengedhetetlen a krémesen lágy, szezámmagból készült tahini,
ami ráadásul rendkívül egészséges is.
A TLV Eateryben, a Dob utcában messze földön híres falafelt készítenek, amit pitába töltve street foodként, de tálként is fogyaszthatunk. Ha pedig ott járunk, elképzelhetetlen, hogy ne ragadjunk le a bárpultnál egy-két igazán különleges koktélra. Persze szigorúan este 11-ig.
Arany durbincs
A durbincs az egyik legnépszerűbb hal a Közel-Keleten, amiből igazán gazdag fogások készíthetők. Különlegesnek számít az iráni gyökerekkel rendelkező Mahi Shekampor, azaz faszénen sült hal, amelybe zöldfűszeres salsát szokás tölteni, tálaláskor pedig édesköménnyel kínálják.
A budapesti Dobrumbában tengeri spárgát is társítanak hozzá, ami még jobban kiegészíti a hal ízvilágát. Ráadásul a budaiaknak már át sem kell jönniük a Duna túlpartjára ahhoz, hogy teszteljék az iráni fogást, hiszen a Széll Kálmán tér közelében megnyílt a Dobrumba testvérétterme a Pingrumba is, ahol a csodálatos belső kertben ülve is elfogyaszthatjuk kedvenc perzsa ételeinket.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
perzsa konyha | budapest | libanoni konyha | falafel | bárány | irán
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!