Ezen a vidéken láthatod a világ legszebb szivárványait

Szivárványturizmus?

Egy újonnan publikált tanulmányból kiderül, hová kell elutaznunk ahhoz, hogy az égre pillantva a legcsodásabb szivárványokban gyönyörködhessünk.

Ez a hely pedig nem más, mint a misztikus és varázslatos Hawaii,

ahol a szivárványok kulturális jelentősége a helyi nyelvben és hagyományokban is tükröződik.

Az égen megfigyelhető optikai jelenséget eső- vagy páracseppek okozzák, amikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk és színeire bomlik, kialakul a színképe, más néven spektruma.

A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri. Akkor a leglátványosabb a jelenség, amikor az égbolt felét még felhők borítják, a szemlélő pedig a napnak háttal áll. Így a kialakuló szivárvány élesen elválik a mögötte lévő sötétebb háttértől.

A Hawaii-szigetek éghajlata kellemes trópusi. A csapadékeloszlást jelentősen befolyásolja a szigetek magashegységeinek elhelyezkedése, illetve a csendes-óceáni passzátszél északkeleti iránya is hatással van rá, vagyis a szigetek földrajzi adottságai, a rengeteg csapadék és napsütés miatt a szivárványképződés feltételei  gyakorlatilag tökéletesek arrafelé.

Steven Businger, a tanulmányt jegyző, légköri jelenségeket vizsgáló tudós szerint a szivárvány elcsípésére a reggeli órák a legalkalmasabbak, köszönhetően annak, hogy éjjel a meleg tenger alulról fűti a légkört, odafent pedig a hűvösebb felhőkből érkező csapadék hajnalra masszív záporokat eredményez, így aztán reggelre kialakulhat az égen a mindenki által várt csoda.

Az sem mellékes, hogy mivel Hawaii meglehetősen távol fekszik a kontinenstől, a levegője kivételesen tisztának számít, szennyezéstől, portól és pollentől mentes.

Hawaiit előszeretettel emlegetik szivárványállamként. A hagyományos mitológiában a szivárványok jelentős részeit képezik az istenekhez köthető történeteknek, melyekből a sziget született. Aneune istennő után a szigeteken aneune-nak nevezik a szivárványt; ő szivárványokon lépdelt a menny és a föld között, az ember és az istenek közötti hírvivőként.

A szivárványok a halottak számára is utat jelentettek a mennybe, tehát igen fontos szerepet kapnak a hawaii kultúrában.

Ami a legjobb lelőhelyeket illeti, Oahu és Kauhai területén lehet a legszebb szivárványokat megfigyelni. Előbbit nem véletlenül emlegetik afféle gyülekezőhelyként: nemcsak egyszerre többet láthatunk ott, de alkalomadtán éjszakai szivárványokat is elcsíphetünk, melyek a nap helyett a hold fényéből táplálkoznak.

Hawaiiról Japánba

És azt tudtad, hogy létezik egy sziget, ahol szinte minden lila? Eközben Tokió egy teljesen más árnyalatú színbe öltözik napokon belül.  És ha most nem is nagyon lehet eljutni Japánba, a világ számos pontján elhelyezett webkameráknak hála élőben is lehet gyönyörködni a cseresznyevirágzásban.

(Forrás: EuroNews, Wikipedia, fotók: Unsplash, Getty Images)

szigetek | hawaii | jelenség | usa | amerika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom