Tönkretették a híres partot, ezért nem kis összeget kell fizetniük a filmeseknek

Sokba került a forgatás.

A Titanic kolosszális sikerét követően Leonardo DiCaprio Alex Garland regényének adaptációjában játszott főszerepet – ez volt A part, melyben hátizsákos turistaként Thaiföldön kereste a kalandot, hogy aztán rájöjjön, a paradicsom messze nem tökéletes.

A 20th Century Fox stúdió által gründolt forgatás a Phi Phi Lay szigetén lévő Maya Bayben zajlott. A stáb akkoriban kókuszpálmák tucatjait ültette el, hogy "trópusi" hangulatot kölcsönözzön a helyszínnek – a környezetkárosítás vádja még a film befejezése előtt felröppent. A szomszédos homokdűnék növényeinek földből kitépése különösen károsnak bizonyult az ökoszisztémára nézve, mivel a gyökereik segítettek megtartani a 250 méter hosszú strand homokját. Miután a filmes stáb kitépte azokat, a homok az óceánba kezdett erodálódni.

Akkoriban a The Guardian idézett néhány helyi lakost, akik a Maya-öblöt "csúnya bambuszkerítések és elpusztult őshonos növények elhagyatott színhelyeként" jellemezték.

DiCaprio 1999-ben, a film forgatása idején megvédte a stábot: "Ahogy én látom, minden rendben van. Nem tapasztaltam semmit, ami bármilyen módon megrongálódott volna. A stúdió mindenre vigyázott, és tisztelték a szigetet. Környezetvédőnek tartom magam és hiszem, hogy amikor elhagyjuk a szigetet, az jobb lesz, mint előtte volt" – mondta akkor a színész.

Friss hír, hogy a thaiföldi legfelsőbb bíróság most arra kötelezte a 20th Century Studios-t, hogy fizessen tízmillió thai bahtot (kb. 108 millió forintot) a helyszín helyreállítási költségeinek fedezésére.

A Maya Bay 2022 januárjában nyitott meg újra a turisták előtt, miután három évig zárva volt annak érdekében, hogy elvégezhessék az alapvető helyreállítási munkálatokat. Az idilli helyszínt augusztusban ismét be kellett zárni, legkorábban várhatóan októberben nyitják újra. Akkor vélhetően visszatér majd a korábban érvényben lévő protokoll, mely szerint tilos a csónakázás és a fürdőzés, illetve egyetlen látogató sem maradhat egy óránál tovább a parton.

Több mint száz éve, hogy a Titanic elsüllyedt, és huszonöt év telt el azóta, hogy Leonardo di Caprio és Kate Winslet a filmvásznon örökítette meg a hajó tragédiáját. A Titanicot övező rajongás és misztikum azonban ennyi idő távlatából sem csökkent.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

A part | költség | helyreállítás | döntés | bíróság

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom