Ezek a hangok segítenek megőrizni az egészséget

Egy friss tanulmány szerint a természet hangjai csökkentik a stresszt és enyhítik a fájdalom érzését is.

Három egyetem, a Carleton University, a Colorado State University és a Michigan State University kutatói a National Park Service közreműködésével tizennyolc korábbi tanulmányt elemeztek azzal kapcsolatban, hogy a természetben hallható hanghatások milyen mértékben befolyásolhatják az ember egészségét.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikált eredményekből kiderült, hogy a természet által keltett zajok hallgatása csökkentheti a fájdalmat és a stresszt, javíthatja a kognitív funkciókat és a hangulatot, illetve még sok minden mást is.

A kutatás arra is rávilágított, hogy egyes hangoknak milyen konkrét hatásai lehetnek:

a madarak által képzett hangok például a legerőteljesebb mértékben csökkentették a stresszt és a bosszúságot.

Az még nem teljesen világos, miért reagálunk jól bizonyos természetből érkező hangokra, de akadnak rá elméletek. Lehetséges például, hogy a víz, pontosabban a csobogás vagy a hullámok hangjai azért vonzanak bennünket, mert vízre van szükségünk a túléléshez - tehát nyugtatólag hat ránk a tudat, hogy vízforrás közelében vagyunk. Továbbá úgy érezzük, hogy a természet hangjai kevésbé fenyegetőek, mint az ember által keltett mesterséges zajoké.

A kutatók ezt követően hatvannyolc nemzeti park kétszázhuszonegy különböző helyszínén rögzített hangsávokat tanulmányozták, hogy megtudják, voltaképpen mennyire elterjedtek a természet hangjai. Az elemzés szerint a madarak és más állatok által kibocsátott hangok erősen hallhatóak voltak a helyszínek mintegy hetvenöt százalékán, míg a geofizikai hangok (víz, szél stb.) esetében ez közel negyvenegy százalék volt.

De nem csak a természet hangjai vannak jelen ezeken a helyeken: az antropogén eredetű zajok (amelyek az emberekhez, vagy az emberekkel kapcsolatos tevékenységekhez kötődő zajokat jelentik a beszélgetéstől az autódudáig) meglehetősen gyakorinak számítottak, leginkább a népszerű és emiatt rengeteg látogatót fogadó parkokban. A kutatások szerint a helyszínek 11,3 százalékában számított alacsonynak az antropogén zaj és ezzel egyetemben magasnak a természetből érkező hangok aránya. Az emberi zajok által kevésbé szennyezett nemzeti parkok közé tartoznak az Alaszkában, a Hawaii-szigeteken és az észak-amerikai kontinens  északnyugati felében található parkok, vagyis azok, amelyek távolabb esnek a városoktól.

Az egész megfigyelés azonban némiképp a 22-es csapdája, hiszen ha ezt követően többen látogatnak el a nemzeti parkokba azért, hogy élvezzék a megnyugtató hangokat, annak következtében jóval  több emberi zajt generálnak majd, ami pedig elnyomhatja a természetét.

Akinek nincs lehetősége egy közeli erdőben alkalmaznia ezt a módszert, kereshet természetes hangokat például a YouTube-on.

munkahelyi stressz észrevétlenül gyűrűzik be az életünkbe, gyakran már útközben azon aggódunk, milyen feladatok várnak ránk a nap folyamán, és ennek hogyan tudunk majd megfelelni. A stressz önmagában mentálisan és fizikálisan is befolyásolja az életminőséget, de az Egészségügyi Világszervezet szerint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Így csökkentheted.

(Forrás: Mental Floss, fotók: Getty Images, Pixabay)

egészség | hang | csökkentés | stressz | természet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom