Aligha zúgolódott a tömeg az eredményhirdetésen.
Nem született meglepetés, ismét a koppenhágai Nomát választották meg a világ legjobb éttermének a belgiumi Antwerpenben megrendezett The World's 50 Best Restaurants 2021 ceremónián.
Rene Redzepi, az étterem séfje és tulajdonosa a lánya által tervezett pólóban mondott köszönetet csapatának, hangsúlyozva, hogy nélkülük nem jött volna össze az újabb siker.
A Noma korábban négyszer végzett már az élen, de miután 2016-ban bezárt, és 2018-ban másik helyen nyitott újra, ezért új belépőnek számított a listán. Mindez azt jelenti, hogy a Noma az egyetlen olyan étterem a világon, amely két különböző lokációval is a rangsor élén végzett.
Egyébként elég jó napjai vannak mostanában Redzepiéknek, hiszen néhány héttel korábban a Noma végre megkapta harmadik Michelin-csillagát.
"Egyszerre ünnep és búcsú ez" – mondta Redzepi, utalva az újonnan létrehozott Best of the Best kategóriára, ami azt jelenti, hogy a Noma már nem kaparinthatja meg az első helyet anélkül, hogy harmadszor is elköltözne.
"Amikor a Noma megnyitott, huszonhárom éves voltam... Az volt az álmunk, hogy abból éljünk, amit szeretünk csinálni. Szeretném elismerni azokat a vendéglátásban dolgozókat, akik ebben az időszakban a túlélésért küzdöttek. Mi, a Noma esetében most egy másik ciklusba léptünk, méghozzá a Covid utáni ciklusba. De mi a jövőnk? Hogyan akarunk főzni? Milyen elvek képezik az alapját annak, amit csinálunk? Az elmúlt másfél évet azzal töltöttük, hogy álmodtunk valamiről, most pedig készen állunk rá, hogy valóra váltsuk. Köszönjük a rendkívüli utazást, és viszlát!" – nyilatkozta sejtelmesen a sztárséf.
A lista második helyén egyébként a szintén koppenhágai Geranium, míg a harmadikon a spanyolországi Asador Etxebarri végzett. Külön díjazták a világ legjobb női séfjét, aki a perui Pía Leóné lett. A One to Watch díjat a londoni Ikoyi, a legjobb cukrászét Will Goldfarb, a fenntartható étterem különdíját pedig a chilei Boragó kapta.
A világ legjobb ötven éttermének 2021-es listája így néz ki:
- Noma, Koppenhága (Dánia)
- Geranium, Koppenhága (Dánia)
- Asador Etxebarri, Atxondo (Spanyolország)
- Central, Lima (Peru)
- Disfrutar, Barcelona (Spanyolország)
- Frantzén, Stockholm (Svédország)
- Maido, Lima (Peru)
- Odette (Szingapúr)
- Pujol, Mexico City (Mexikó)
- The Chairman, Hong Kong (Kína)
- Den, Tokió (Japán)
- Steirereck, Bécs (Ausztria)
- Don Julio, Buenos Aires (Argentína)
- Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
- Lido 84, Gardone Riviera (Olaszország)
- Elkano, Getaria (Spanyolország)
- A Casa do Porco, São Paulo (Brazília)
- Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
- Narisawa, Tokió (Japán)
- Diverxo, Madrid (Spanyolország)
- Hiša Franko, Kobarid (Szlovénia)
- Cosme, New York (USA)
- Arpège, Párizs (Franciaország)
- Septime, Párizs (Franciaország)
- White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
- Le Calandre, Rubano (Olaszország)
- Quintonil, Mexikóváros (Mexikó)
- Benu, San Francisco (USA)
- Reale, Castel di Sangro (Olaszország)
- Twins Garden, Moszkva (Oroszország)
- Restaurant Tim Raue, Berlin (Németország)
- The Clove Club, London (Egyesült Királyság)
- Lyle’s, London (Egyesült Királyság)
- Burnt Ends, (Szingapúr)
- Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj (Kína)
- Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)
- Singlethread, Healdsburg (USA)
- Boragó, Santiago (Chile)
- Florilège, Tokió (Japán)
- Sühring, Bangkok (Thaiföld)
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Párizs (Franciaország)
- Belcanto, Lisszabon (Portugália)
- Atomix, New York (USA)
- Le Bernadin, New York (USA)
- Nobelhart & Schmutzig, Berlin (Németország)
- Leo, Bogotà (Kolumbia)
- Maaemo, Oslo (Norvégia)
- Atelier Crenn, San Francisco (USA)
- Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
- Wolfgat, Paternoster (Dél-Afrika)
A világhírű dán séf, René Redzepi 2003-ban indította útjára tulajdonostársaival a legizgalmasabb gasztronómiai utazást, az éttermek Google-jét, amit azóta Nomaként ismerünk. Az évszázad eddigi legbefolyásosabb, két Michelin-csillagos vendéglátóhelye fennállása alatt négyszer nyerte el a világ legjobb étterme címet, mégis bezárt. Persze, ez nem a hanyatlás, hanem egy sziklaszilárd koncepció következménye: Redzepiék nem tíz-húsz évre, hanem több évszázadra terveznek, ahhoz pedig folyamatos megújulás kell, és egy hely, ami ezt lehetővé teszi. Új fejezetet nyitottak, itt pedig megmutatjuk, hogyan épült fel, és miről szól az új Noma.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)
top 50 | rene redzepi | világ legjobb éttermei | toplista | koppenhága | noma
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!