Északra kell utaznunk, ha látni szeretnénk a világ jelenlegi legjobb könyvtárát

Egy újabb gyönyörű könyvtárral bővült a kötelező látnivalók listája. A Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége (IFLA) bejelentette, hogy 2021-ben a Deichman Bjørvikát választotta a világ legjobb nyilvános könyvtárának.

Ebben az évben harminckét könyvtár versengett a megtisztelő címért, közülük öt került a shortlistre, mielőtt az oslói intézményt hirdették ki győztesnek.

A 2020-ban megnyitott Deichman Bjørvika a norvég főváros fő könyvtára. Az Oslo kikötőjénél található különleges épület építészetileg is kiemelkedő: teljes egészében vékony, függőleges ablakok borítják, illetve kapott egy lenyűgöző emeletet is, amely kiugrik a többi közül.

A Deichman Bjørvika odabent is legalább ennyire izgalmas. A könyvtár hat emeletet foglal el, rengeteg ablakának és három méretes tetőablakának köszönhetően mindenhol elárasztja a természetes fény.

A dekoráció finom tónusai biztosítják azt a békés hangulatot, amit egy könyvtárban elvár az ember.

Az egyedülálló könyvtár tervei a Lundhagem építészeti stúdió és az Atelier Oslo együttműködésében készültek. Az utóbbi honlapján olvasható leírás szerint a megálmodók "egy nyitott és érdekes épületet akartak létrehozni, melyben folyamatosan a következő sarkon túlra invitálnak, hogy új helyeket fedezzünk fel".

Bár a Deichman Bjørvikát az irodalomnak és az olvasásnak szentelték, nem csupán könyvek vannak benne. Természetesen megtalálhatóak a kötelező olvasó- és tanulótermek, de egy egész emelet jut a gyerekeknek, továbbá az első emeleten kávézó és étterem, az alagsorban mozi és előadóterem működik.

A Deichman Bjørvika mindennel felszerelt, amire a kreatívabb látogatóknak csak szükségük lehet: 3D-nyomtatók, varrógépek, valamint zenei és hangstúdiók is helyet kaptak az épületben. A könyvek egyébként önkiszolgáló rendszerben is kikölcsönözhetőek,  a könyvtárat pedig egy forradalmi automatikus könyvválogató rendszerrel is ellátták.

Kétéves átalakítási és restaurációs munkákat követően pedig megnyílt a Hauser & Wirth művészeti központ a menorcai Mahon kikötőben. Az argentin építész, Luis Lapalce projektje egy csodálatos természetvédelmi területen, az Illa del Rei 18. századi haditengerészeti kórházában valósult meg. Az új művészeti központ elsőként Mark Bradford kiállításának ad otthont, hogy kortárs festmények és szobrok segítségével avassa fel a területet.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: deichman.imageshop.no)

nagy sztori | látványos | év | Deichman Bjørvika | modern

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom